Eruit! vertelt over de jonge Mees. Wanneer hij na een lange dag op school gedumpt wordt door zijn vriendin Kirsten, is hij woedend. Volgens Kirsten zijn ze niet écht verliefd op elkaar. Terwijl Mees ontzettend zijn best doet om Kirsten en vooral zichzelf te overtuigen dat ze wél bij elkaar horen, worden zijn gevoelens voor zijn beste vriend Job alleen maar heftiger. Zelfs als hij verkering met het populairste meisje van de school krijgt en andere jongens stoppen hem uit te maken voor homo, blijven zijn verlangens aanhouden.

Waarom heb je Eruit! geschreven?

Kinderen van tien jaar en zelfs jonger vertellen aan hun ouders dat ze op jongens of op meisjes vallen. Toen ik op internet rondsnuffelde om onderzoek te doen, merkte ik dat de leeftijdgrens voor coming-out steeds lager wordt. Voor jongeren van rond de 12 zijn er echter weinig tot geen middelen beschikbaar om meer te weten te komen over homoseksualiteit. Mijn bedoeling met dit boek is om iets voor die doelgroep te creëren. Het is overigens geen probleemboek alleen voor als je zelf homo bent. Er wordt in veel gezinnen überhaupt niet over homoseksualiteit gesproken. Ouders beginnen er zelf niet over en als kind wil je er ook niet met je ouders over praten. Het was mijn bedoeling met dit boek mensen te stimuleren eens een gesprek te beginnen over verliefd worden op iemand van je eigen geslacht. Ik wilde dat opa’s, oma’s, kinderen, ouders en leerkrachten ongeacht religieuze voorkeur, culturele achtergrond of leeftijd mijn boek kunnen lezen om meer begrip te krijgen.

In het boek komt op een gegeven moment een COC-voorlichter langs in de klas. Zie jij jouw boek ook als een vorm van voorlichting?

Het verhaal gaat over verliefdheid en allerlei andere puberkwesties binnen een hechte vriendengroep. Ik wilde het niet rechtlijnig over homoseksualiteit doen, dus ik heb al die voorlichtingsthema’s door de andere puberkwesties van de vrienden heen geweven. Mees’ verliefdheid op zijn beste vriend, terwijl hij zo zijn best doet om verliefd te zijn op zijn beste vriendin, zorgt voor onzekerheid. Zijn toekomstbeeld valt in duigen, omdat hij verwacht in een rijtjeshuis te gaan wonen met een lieve vrouw en drie kinderen. Die onzekerheid wilde ik beschrijven, zodat de lezer begrijpt dat je moet uitzoeken wat je voelt om zekerheid te krijgen.

‘De outcast wordt in dit verhaal de held’

Mees’ onzekerheid wordt grotendeels aangewakkerd op school, omdat hij wordt uitgescholden voor homo. Waarom denk je dat het woord ‘homo’ voor een slechte status zorgt op de middelbare school?

Het woord zit in de cultuur. Het is stoer. Jongeren bedoelen er verder niets mee, maar eigenlijk is het woord ‘homo’ heel kwetsend. Als Mees verkering met het mooiste meisje van de school krijgt, is dat alleen om een stoerder imago te krijgen. Dat je een vriendin hebt, betekent echter niet dat je niet op jongens kunt vallen. Mees verschuilt zich zelfs een beetje achter zijn vriendin en ontkent daarmee een belangrijk deel van zichzelf. Er zijn mensen die dit geheim mee het graf in nemen. Die trouwen, krijgen kinderen en zoeken het achter de schuur. Mees ontdekt zichzelf juist. Ik hoop de lezer te doen inzien dat de outcast in dit verhaal uiteindelijk de held wordt. 

Er is de laatste tijd veel aandacht voor homoseksualiteit in de sportwereld. De trainer van Mees’ voetbalteam is homoseksueel. Een bewuste keuze?

Bewust of onbewust heb ik Mees' trainer homoseksueel gemaakt, omdat hij zowel een machofiguur als een voorbeeldfiguur is. De dynamiek binnen een jongensteam is machogericht. Ik wilde dat dat een keer doorbroken werd. Er zitten altijd jongens bij die van hun omgeving alleen maar dat machogedrag hebben meegekregen. In Eruit! probeer ik duidelijk te maken dat je niet klakkeloos moet overnemen wat iedereen roept, maar ook zelf moet nadenken.

Als kinder- en jeugdboekenauteur bezoek je scholen om het boek te presenteren. Hoe wordt het daar ontvangen?

Wanneer ik basisscholen en onderbouwklassen op middelbare scholen bezoek, laat ik het omslag van mijn boek zien en vraag ik de leerlingen waar ze denken dat het over gaat. De antwoorden zijn altijd weer anders. Iemand die het huis uitgaat, iemand die ruzie heeft, iemand die de klas wordt uitgestuurd. Niemand komt op het juiste antwoord. Zodra ik vertel dat het gaat over een jongen die verliefd is op zijn beste vriend, wordt het doodstil. Niemand durft meer te bewegen. Een paar koppies trekken helemaal wit weg. Als ik echter rustig verder vertel, komen er heel leuke gesprekken en ook opvallend open vragen. Dat vind ik prachtig om te zien.

‘Je moet helemaal opnieuw de wereld in’

Een van je eerdere boeken, Ridder op Blote Voeten, is opgedragen aan je jongste zoon. Je oudste zoon is homoseksueel. Is dit boek opgedragen aan hem?

In het boek heb ik het niet expliciet gezet, maar hij was de eerste die het las. Natuurlijk heb ik het boek geschreven vanwege mijn ervaringen met mijn zoon. Ik kon het vanuit mijn hart schrijven. Een jaar of vier geleden heb ik een heleboel gesprekken gevoerd met hem. Toen heb ik wat aantekeningen gemaakt en die zijn vier jaar blijven liggen. Mijn uitgever vond het eerder niet het juiste moment om dit boek uit te geven. Een tijdje terug gaf ze mij de keuze om dit boek óf een soort avonturenboek te schrijven. Ik voelde dat het nu tijd was voor dit verhaal. Dat mocht.

Het boek introduceert een nieuwe benadering van seksualiteit en seks binnen de jeugdliteratuur. Waren er restricties vanuit de uitgever?
De uitgever had het boek al ingepland voordat ze een letter had gelezen. Het vertrouwen was groot en dat zou ik ook nooit schaden. Ik zal geen gekke dingen schrijven. De lezer weet wat er speelt, maar ik zal seks nooit expliciet beschrijven, alleen de emotie erachter. Met taal vorm ik een beeld in het hoofd van lezer. Dat beeld kun je naar eigen inzicht invullen. Pubers willen dat graag. Dan kunnen ze hun eigen niveau invullen. De ene puber kan al veel meer invullen dan de andere. Dat is ook erg handig voor ouders.

Het boek eindigt vlak voor Mees’ coming-out. Komt er een tweede deel?

Op het moment dat iemand hardop zijn ware gevoelens uitspreekt, en erkent, gebeurt er iets. Er verandert iets. Je moet accepteren wat daar de gevolgen en consequenties van zijn. Je moet helemaal opnieuw de wereld in. Ik wilde laten zien dát je uit de kast kunt komen, maar niet hóé je dat precies moet doen. Iedere situatie is anders. De kracht zit juist in het feit dat dat beeld zelf komt. Daarom komt er ook geen tweede deel. Het verhaal heeft expres een beetje een open einde. De rest mag de lezer zelf invullen. De één heeft namelijk iedere dag een nieuw vriendje of vriendinnetje, de ander wil trouwen en kinderen krijgen. Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden. Dat gaat zelfs mijn fantasie te boven.