Homoseksualiteit is al langere tijd illegaal in Brunei. Hoewel op homoseksuele activiteiten eerst 'slechts' een maximale gevangenisstraf van tien jaar stond, is de straf nu verhoogd naar de doodstraf door steniging. De nieuwe wet werd ingevoerd in april eerder dit jaar. 

Hassanal Bolkiah is zowel sultan als minister-president van Brunei en wordt verantwoordelijk gesteld voor de extreme antihomowetgeving. Met de International Day of Action die morgen plaatsvindt, wordt voortgeborduurd op #StopTheSultan: de internationale campagne die werd opgezet tegen de sultan toen bekend werd dat hij grote hotels in verschillende steden bezit, waaronder het Beverly Hills Hotel in Los Angeles.

LHBT-organisaties en veel beroemdheden (waaronder Stephen Fry) hebben besloten om de hotels te boycotten door geen reserveringen te boeken totdat de sultan de wetgeving aanpast of de hotels verkoopt. De internationale hotelketen Dorchester Collection, die de hotels van de sultan beheert, heeft aangegeven dat zij garant staat voor de banen en salarissen van het personeel.

Morgen wordt er geprotesteerd voor de hotels van de sultan. Ook zullen er protesten zijn bij ambassades van Brunei in onder andere Australië en India.

Bron: PinkNews