De volkstelling werd vorig jaar uitgevoerd en telde 490.000 mensen die kozen voor deze derde geslachtsoptie. Het derde geslacht verwijst naar transgender- en intersekspersonen, in India beter bekend als 'Hijras'. Volgens de data waren 55.000 van deze mensen onder de 6 jaar oud. 

Vorige maand erkende het Hooggerechtshof in India het derde geslacht. Sindsdien hebben Indiërs de mogelijkheid zich op officiële documenten te identificeren als transgender. Vlak na deze beslissing werden er verkiezingen gehouden, waarbij Indische transgenderpersonen voor het eerst de optie hadden zich te registreren onder het kopje 'ander'. Bijna 30.000 mensen maakten hier destijds gebruik van. Volgens Indiase transgenderactivisten zijn er veel meer transgenderpersonen, maar durfden zij zich niet als zijnde te registreren.

Uit data van de volkstelling bleek ook dat het percentage analfabeten veel hoger ligt onder transgenderpersonen. Van de gehele bevolking kan 74 procent goed lezen; onder transgenderpersonen ligt dit percentage op slechts 46 procent. Dit heeft vermoedelijk te maken met de discriminatie die transgenderpersonen moeten verduren, waardoor zij geneigd zijn eerder te stoppen met school.

Bron: PinkNews