Scholten introduceerde een nieuwe behandeling, genaamd lquilai. Het is een homeopathisch middel dat wordt uitgedeeld aan aidspatiënten in Kenia. Critici vinden het verspreiden van homeopathische korreltjes aan zieke aidspatiënten in Afrika ethisch onverantwoord. Hoogleraar en aidsexpert Joep Lange is geschokt dat Scholten een lintje heeft gekregen. 'Patiënten beginnen hierdoor niet of te laat aan reguliere medicatie', aldus Lange.

Scholten is van mening dat hij zijn patiënten niet weghoudt van virusremmers. Hij heeft zelf gezien dat zijn Keniaanse patiënten opknapten van de behandeling. Volgens Scholten is hiv geen ziekte, maar een symptoom. 'Daar zit vaak een minderwaardigheidsgevoel onder. Het gevoel niet goed genoeg te zijn', aldus Scholten. Hiv zou hierdoor de kans krijgen zich te vormen. Ook kanker en hooikoorts zouden te maken hebben met onderliggende problemen.

De PvdA heeft de onderscheiding van Scholten onder de aandacht gebracht, maar volgens minister Schippers kan een lintje alleen teruggenomen worden als iemand veroordeeld is tot minstens 1 jaar celstraf. Schippers zal de Keniaanse autoriteiten inlichten over de verspreiding van het homeopathische geneesmiddel. Ook vraagt ze de inspectie ernaar te kijken.

Lees het volledige interview met Scholten hier.

Bron: Volkskrant