In het Verenigd Koninkrijk is stijldansen weer populair geworden, mede dankzij het televisieprogramma Strictly Come Dancing. Aan het programma doen ook dansparen van hetzelfde geslacht mee. Volgens de British Dance Council, een nationaal bestuur voor onder andere stijldansen, bestaat een danspaar echter uit een heer en een dame. Voornamelijk mannelijke dansparen zouden fysiek gezien een voordeel hebben op gemengde paren. 

Er is volop kritiek gekomen op het voorgestelde verbod. Heather Devine die samen met haar danspartner Chrisi Lyons deelneemt aan Strictly Come Dancing, reageerde verontwaardigd. 'Het zou betekenen dat we niet meer kunnen dansen in grote wedstrijden', aldus Devine. Ze benadrukte dat bij dansen kracht geen beslissende rol speelt. 

Het voorstel om dansparen van hetzelfde geslacht uit te sluiten van competities wordt op 21 juli besproken. De British Dance Council is wel van plan om met liefde aparte competities te organiseren. Mensenrechtenactivisten menen dat het verbod in strijd is met bestaande wetgeving rondom gelijkheid en discriminatie. 

Bron: Volkskrant