Thorpe verbrak eerder tweeëntwintig wereldrecords, en behaalde vorige week nog een grote overwinning. In een interview met de Australische nieuwszender Channel 10 vertelde de topsporter dat hij op mannen valt. Ook vertelde Thorpe over zijn opname in een psychiatrisch centrum wegens een depressie. Hij had al meerdere malen bedacht hoe en waar hij zelfmoord kon plegen.

Lange tijd werd er gespeculeerd over de geaardheid van Thorpe. In 2012 schreef de zwemmer een autobiografie waarin hij nog ontkende homoseksueel te zijn. 'Voor de duidelijkheid: ik ben niet homo, al mijn seksuele ervaringen waren met een vrouw. Ik voel mij aangetrokken tot vrouwen en hou van kinderen, ooit wil ik zelf een gezin', schreef Thorpe.

Volgens Thorpe heeft hij lang gewacht om uit te komen voor zijn geaardheid, omdat hij 'niet wist of Australië wilde dat haar kampioen homoseksueel is'. Ondertussen is er op Twitter door veel mede topsporters en andere beroemdheden positief gereageerd op het nieuws van Thorpe.

Dit jaar zijn er al verschillende topsporters uitgekomen voor hun geaardheid. Uitkomen als LHBT ligt gevoelig binnen de sportwereld. In een brief vraagt Frits Barend aan zijn dochter Barbara Barend, sportjournaliste en lesbienne, waarom dit nog steeds zo is. Lees de brief van Barend hier. Bekijk hieronder een fragment van het interview met Ian Thorpe. 

Bron: AD