De World Health Organization heeft 'pre-exposure prophylaxis', oftewel PrEP, verklaard als preventiemiddel tegen HIV. PrEP is een dagelijks medicijn in pilvorm. Volgens de organisatie kan PrEP het aantal nieuwe HIV-infecties wereldwijd verminderen met 25 procent.

Kort daarna meldde de World Health Organisation dat PrEP geen alternatief is voor condooms. De pil kan, wanneer consistent ingenomen, het risico op infectie door het HIV-virus met 92 procent verminderen. Condooms verkleinen echter de kans dat het virus het lichaam überhaupt kan bereiken. Ook benadrukte de organisatie dat de pil niet voor iedere homoseksuele man nodig is. PrEP is een optie.

Er is veel kritiek op de World Health Organization voor het aanraden van PrEP. Journalist Patrick McAleenan meent dat de organisatie homoseksuele mannen stigmatiseert door PrEP aan te raden aan één bepaalde groepering. 'Deze recente aanbeveling helpt niet om de mythe te verdrijven dat alle homoseksuele mannen promiscue, onverantwoord of onwetend zijn en regelmatig Russische roulette spelen met hun seksuele gezondheid', aldus de journalist.

Ook is McAleenan van mening dat de World Health Organisation zich beter kan richten op condooms, aangezien condooms 98 procent veiligheid garanderen. Volgens de journalist staat de World Health Organization aan de kant van geldbeluste farmaceutische bedrijven in plaats van homoseksuele mannen. 

Bron: BuzzFeed