Tijdens Gay-1 zullen een aantal politieke zwaargewichten uit minder tolerante landen, zoals ‘Dick-tator’ Mugabe uit Zimbabwe en ‘Pussy Putin’ uit Rusland, de strijd aangaan met de 'Rainbow Fighter'. De gevechten moeten de mondiale strijd tegen homofobie symboliseren.

Gay-1 maakt deel uit van de actie 'Fighting for Tolerance'. Het Aids Fonds roept met de actie op tot solidariteit met LHBT’s die worden geconfronteerd met geweld, strafbaarstelling, discriminatie en stigma en die daardoor geen of slechte hiv-zorg krijgen.

Wereldwijd heeft maar liefst negentig procent van de homoseksuele mannen géén toegang tot goede voorlichting en medische zorg. Dat is vaak het resultaat van discriminatie, stigmatisering en strafbaarstelling van homoseksualiteit. Internationaal onderzoek wijst uit dat tolerantie van LHBT’s een voorwaarde is voor een effectieve aidsbestrijding. Tijdens de Amsterdam Gay Pride wil het Aids Fonds het belang van LHBT-rechten voor effectieve aidsbestrijding op een ludieke manier onder de aandacht brengen.

Bron: Aids Fonds