Jeffrey uit Valkenburg vroeg: ‘Ik zou graag willen weten of je karakter veranderd is gedurende en na de show? Heeft het jurycommentaar je sterker gemaakt?’.
Het commentaar van de jury heeft me vooral op esthetisch vlak helpen groeien. Ik weet nu hoe ik indruk moet maken. Maar ik ben eigenlijk een meid zonder regels. Ik heb het gevoel dat er bij drag ook geen regels zijn. Gedurende de show heb ik mijn karakter verfijnd en heb ik vooral geleerd hoe ik de boel meer op kan zhooshen.

En hoe schrijf je zhooshen precies?
[lacht hardop] Ik weet het eigenlijk niet zeker. Ik heb het geprobeerd op m’n telefoon in te tikken, maar toen werd het ge-autocorrect naar ‘shoosh’ of zoiets. [We hebben het maar even opgezocht, en is dit hoe je ‘zhoosh’ schrijft - red.]

Damian uit Maasland vroeg: ‘Hé Adore, is alles weer oké tussen jou en Laganja?’.
Nou ja, natuurlijk is het momenteel fucking ongemakkelijk. Ik zag haar een paar dagen terug en dat was ongemakkelijk. Het is … whatever. Ik haat ‘r niet. We zijn geen beste vrienden. We zijn hartelijk tegen elkaar.

Een zeer diplomatiek antwoord. Boef uit Noord-Brabant vroeg: ‘Hoe ziet een typische Adore Delano-dag eruit na de show?’. 
Laat me je een voorbeeld geven: gisteren was ik in North-Carolina. Ik ben letterlijk elke dag in een andere staat. Vanavond ben ik in Houston, waar ik om 01.00 uur ’s nachts optreed. Om 03.45 uur vertrek ik richting het vliegveld om op te treden in San Francisco. Na San Francisco gaan we tweeënhalve week naar Australië. Het is heel erg. Ik slaap in het vliegtuig. Dat is mijn dag. Mijn dag breng ik letterlijk slapend door in een vliegtuig.

Krijg je tussendoor nog wat vrije tijd?
Helemaal noppes. Maar je moet het ijzer smeden als het heet is.

Sven uit Nijmegen stelde een vrij gecompliceerde vraag. ‘Denk je dat drag kan worden ingezet als middel om iets te doen aan de gemarginaliseerde positie die homoseksuele mannen innemen in de samenleving, en zo ja: op welke manier?’.
Wat was de vraag ook weer? Ik heb mijn school niet afgemaakt. Ik snap het niet? Het klinkt als een superintelligente vraag. Hmmm.

Ik denk dat hij bedoelt: denk je dat het feit dat RuPaul’s Drag Race en dragqueens zo in de spotlight staan van positieve invloed kan zijn voor de gay community?
Ik denk van wel. Ik denk dat de show en de extra aandacht voor drags die de show heeft gegenereerd vooral een fantastische kans biedt om te laten zien dat we geen freaks zijn. We doen dit niet om seksuele redenen, we zijn fucking mensen en dit is de carrière waar we voor hebben gekozen.

Kun je misschien een tipje van de sluier over een eventueel All-Stars seizoen?
[op zeer zakelijke toon] Ik weet van niks. [lacht]

Weer een zeer diplomatiek antwoord.
Ik wil wereldvrede, verdomme! 

Het volledige interview lees je in het speciale pride-nummer van Gay&Night.


TEKST: Martijn Tulp BEELD: Austin Young