Onderzoekers van de Universiteit van Michigan in de Verenigde Staten hebben een bestaand onderzoeksinstrument verbeterd, waardoor lichamelijke deeltjes tot op de enkele molecule zichtbaar zijn. Ieder minuscuul verschil kan opgespoord worden met de nieuwe technologie. Omdat de techniek van het onderzoeksinstrument optisch werkt, kan ieder deeltje contactvrij, zonder aantasting van de structuur, bestudeerd worden.

Met de nieuwe technologie ontdekte de Amerikaanse universiteit dat het hiv-virus in verschillende soorten in het lichaam voorkomt. Ieder hiv-virus heeft een aparte persoonlijkheid, de ene aggressiever en besmettelijker dan de andere. Dit heeft te maken met een bepaalde proteïne en hoeveel daarvan aanwezig is in het virus. 

De innovatieve onderzoekers hopen dat ze met de nieuwe technologie kunnen bepalen precies welk soort hiv-virus de infectie veroorzaakt. De nieuwe techniek biedt ook nieuwe perspectieven op andere (dodelijke) virussen. Bovendien bestaat er een kans dat een medicijn ontwikkeld kan worden om de agressievere soort van het hiv-virus aan te pakken.

Het rapport over het onderzoek, genaamd 'Optical trapping of individual human immunodeficiency viruses in culture fluid reveals heterogeneity with single-molecule resolution', is vanaf vandaag te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Nanotechnology. Bekijk hieronder ook de animatievideo over de nieuwe technologie (voor de leken onder ons).

Bron: University of Michigan