De beslissing van het Europees Hof werd gemaakt naar aanleiding van de rechtszaak van Heli Hämäläinen, een Finse transgender vrouw. Hämäläinen is getrouwd met een vrouw, met wie zij een kind heeft, en wil nu haar genderidentiteit laten wijzigen. Hämäläinen werd echter verteld dat ze haar genderidentiteit alleen kan wijzigen als ze scheidt van haar vrouw, omdat in Finland het huwelijk niet is opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht.

Het Europees Hof meent dat zij geen enkel land kan forceren om het 'homohuwelijk' te erkennen, vooral wanneer het geregistreerd partnerschap wel al erkend wordt voor koppels van hetzelfde geslacht. Volgens het Europees Hof kunnen Hämäläinen en haar partner scheiden om vervolgens een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Geregistreerd partnerschap verschaft bijna dezelfde wettelijke bescherming als het huwelijk. De kleine verschillen tussen beide contracten zouden geen problemen moeten veroorzaken.

De organisatie Transgender Europe vindt het oordeel van het Europees Hof spijtig. Volgens de organisatie moeten transgender personen het ene mensenrecht opgeven in ruil voor het andere mensenrecht. 'Het vereiste om een bestaand huwelijk te beëindigen om wettelijke erkenning van identiteit te verkrijgen is één van de obstakels waar transgender personen nog steeds tegenaan lopen in 32 van de 49 Europese landen', aldus Transgender Europe. 

Bron: GayStarNews