De vijf mannen werden op bevel van de politie onderzocht door een onbekende dokter. De dokter forceerde onder andere een metalen object in het rectum. Volgens de slachtoffers was de test martelend en neigend naar verkrachting.

Toepassing van de test werd voor het eerst gemeld in 2012. Tijdens een politie-inval in een pornografische bioscoop werden 36 mannen opgepakt. De bioscoop staat bekend in Beiroet als homo-ontmoetingsplek waar mannen ook seks met elkaar hebben. De mannen ondergingen een anaal onderzoek om te kijken of ze homoseksueel waren. 

Naar aanleiding van meldingen over de anale onderzoeken in 2012 oordeelde Human Rights Watch dat de test niets aantoont en in overtreding is met het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten. Het nationale medische bestuur van Libanon concludeerde dat medici de test niet langer mogen toepassen.

De Libanese advocaat Nizar Saghieh heeft een aanvraag ingediend bij het nationale medische bestuur van Libanon om de betrokken dokter aan te klagen voor professioneel wangedrag. Volgens Saghieh werden de vijf mannen van niets anders behalve homoseksualiteit verdacht en werden alleen daarom onderworpen aan de test.

De autoriteiten hebben nog niet gereageerd op de beschuldigingen. In Libanon bestaan er geen wetten ter bescherming van homoseksuelen of andere seksuele minderheden.

Bron: Queerty