De Commonwealth Games is een groot sportevenement, waaraan 54 landen deelnemen. Het reglement van het sportevenement verbiedt expliciet iedere vorm van discriminatie, zelfs discriminatie voorafgaand aan het evenement bij selectie van de teams. In 42 van de 54 deelnemende landen is homoseksualiteit echter strafbaar. Elf van de landen waar homoseksualiteit illegaal is, hebben de Britse koningin als staatshoofd.

Volgens LHBT-activisten zijn de spelen een goed moment voor de Britse premier David Cameron om homofobie te bespreken. Cameron maakte een belofte om wereldwijd voor LHBT-rechten te strijden. De positie van LHBT's bespreekbaar maken tijdens het internationale sportevenement zou een stap in de goede richting zijn. LHBT-sporters uit landen waar homoseksualiteit verboden is, kunnen immers niet openlijk aan het evenement meedoen.

Leap Sports Scotland, een belangenorganisatie gericht op inclusiviteit in de sportwereld, hebben het Pride House opgericht, een tijdelijke plek waar LHBT's kunnen samenkomen tijdens de spelen. Het Pride House is de eerste ruimte die tijdens een sportevenement specifiek voor LHBT's is opgericht én door de overheid gesubsidieerd wordt.

Bron: The Independent en PinkNews