'Coming Out', een Russische LHBT-organisatie, werd deze week verklaard tot buitenlandse bemiddelaar. De organisatie is één van de vele organisaties en groepen die als buitenlands zijn bestempeld. Deze week alleen zijn vijf andere groeperingen als buitenlandse bemiddelaar benoemd.

In 2012 werden alle NGO's die buitenlandse subsidies ontvangen, verplicht om zichzelf te registeren als 'buitenlandse bemiddelaar'. Nadat Coming Out lang geprobeerd had om de registratie te ontwijken, heeft de overheid de organisatie aangeklaagd. 

Tijdens de rechtszaak oordeelde de rechter dat de publicaties van Coming Out, zoals pamfletten tegen discriminatie van LHBT's, propaganda is. Bovendien zouden de publicaties de rechten van mensen met een traditionele geaardheid schenden.

Volgens de organisatie is de registratie als buitenlandse bemiddelaar een grote tegenslag. 'Om 'buitenlandse bemiddelaar' op alle publieke materialen van de organisatie te zetten, zou een teken voor de maatschappij zijn dat het idee om de rechten van LHBT's te beschermen iets buitenlands is en daarom onnodig of zelfs schadelijk', aldus een verklaring van de organisatie via Facebook.

Bron: BuzzFeed