Van 10 juli tot en met 14 juli 2014 vond alweer de 21e editie van de Amsterdam Fashion Week (AFW) plaats voor de lente/zomer 2015 collecties en Gay.nl was erbij. Sinds de eerste editie in 2004 is de AFW een platform voor niet alleen gevestigde maar ook opkomende ontwerpers om hun werk te tonen. De AFW is natuurlijk minder groot en extravagant dan de vier grote broers en zusters in Londen, Parijs, Milaan en New York, maar het succes van de AFW kan niet worden gemeten door een vergelijking met de vier groten.

Mevan Kaluarachchi
Mevan Kaluarachchi is een jonge talentvolle ontwerper geboren in Sri Lanka die in 2005 is afgestudeerd in modedesign in Rotterdam. De ontwerpen in zijn show kenmerken zich door eenvoudige silhouetten en een rijke mix aan kleuren en materialen. De kleding is draagbaar en tijdloos. We zagen soepel vallende kleding van denim, zijde en glanzende stoffen, in lichte tinten blauw, rood, groen en grijs. De stukken zijn casual en chic en kunnen overdag en ’s avonds gedragen worden. De styling is afgemaakt met zonnebrillen, leren sandalen en schoenen en leren tassen. De collectie bevat onder andere een combinatie van soepel vallende lange mouw, (doorschijnende) shirts met korte broek en een tweekleurig mouwloos shirt met lange broek. Voor de gehele collectie geldt dat het heel vakkundig is afgewerkt. Opvallend waren het scherp gesneden korte leren jack en het denim broekpak, die zien we graag terug in een volgende collectie.

Jonathan Christopher Homme
Jonathan Christopher is een jonge Nederlandse ontwerper die is afgestudeerd in modedesign in Rotterdam en Arnhem. Zijn show vond plaats tegen een duistere achtergrond van schaduwen van bomen en kraaien. De ontwerpen vallen op door een grote mix aan hard en zacht, mannelijk en vrouwelijk. De ontwerper zoekt graag de grenzen op van mannelijk en vrouwelijk en sluit daarmee aan op de heersende tijdsgeest in de mannenmode waarin veel geëxperimenteerd wordt. Zwart is de hoofdkleur met enkele witte kledingstukken en grijze en oranje accenten. We zagen veel doorschijnende shirts en grofgebreide sweaters met een diepe hals waardoor de spierbundels van de stoere modellen extra goed te zien waren. De collectie bevat veel leren stukken dat bijdraagt aan het ruige uiterlijk. Opvallend is de goede afwerking van de kleding die een hoge kwaliteit uitstraalt. De ontwerper is duidelijk nog niet klaar met experimenteren en we kijken uit naar zijn toekomstig werk.

Evan Menswear
Evaa Kuik is een jonge ontwerpster die is afgestudeerd in Rotterdam. De show werd naast de gebruikelijke dj begeleid door een cellist en vioolspeler. De collectie is casual en te omschrijven als sporty streetwear. De hoofdkleuren zijn zwart, wit, bordeaux-rood, lichtblauw en gifgroen. De laatste drie kleuren zijn terug te zien in de geruite stof van sommige kledingstukken. De ontwerpster heeft  gebruikgemaakt van een mix van natuurlijke materialen zoals leer en katoen en kunstmatige stoffen. We zagen met name korte broeken in combinatie met jassen en jacks met capuchon. De styling is afgemaakt met leren caps en sandalen of schoenen. De collectie ademt een eenduidige sfeer uit van rebelse straatmode en is in die zin geslaagd. Maar de afwerking is niet altijd perfect uitgevoerd. De t-shirts met slogans zijn een leuk detail maar “Soul Rebel” en “Forever Young” zijn cliché’s. En in een tijd van voortgaande secularisatie zal “Jesus saves the youth” niet aanslaan bij hedendaagse jongeren.