Het rapport werd uitgegeven door GLAAD, een prominente LHBT-organisatie in de Verenigde Staten. Het nieuwe rapport verslaat de kwaliteit, kwantiteit en diversiteit van LHBT-personages in de grootste Amerikaanse films van 2013.

Het rapport is gebaseerd op de LHBT-versie van de 'Bechdel test', een erkende en kritische manier om te kijken naar de representatie van vrouwen in films. Allereerst moet de film een personage vertonen dat zichzelf identificeert als LHBT. Daarnaast moet het personage meer karakteristieken dan alleen een LHBT-identiteit hebben. Ook moet het personage belangrijk zijn voor het plot van de film. 

Van de 102 geteste films bleven slechts zeventien films over die voldeden aan het eerste criterium. De meeste LHBT-personages in die zeventien films bleken echter kleine rollen te zijn, gebaseerd op stereotyperingen of zelfs discriminerende opvattingen. Uiteindelijk bleven slechts zeven films over die aan alle criteria voldeden en substantiële LHBT-personages vertonen.

Sarah Kate Ellis, president en directrice van GLAAD, meent dat Amerikaanse filmstudio's een realistische representatie van de samenleving moeten weergeven. 'Het gebrek aan substantiële LHBT-personages in populaire films suggereert dat grote studio's in Hollywood meer kwaad dan goed doen als het aankomt op wereldwijd begrip voor de LHBT-gemeenschap', aldus Ellis.

Bron: GayStarNews