Transgender Education and Advocacy, een nationale belangengroep die zich inzet voor de rechten van transgenderpersonen in Kenia, heeft een juridische overwinning behaald. Het Keniaanse Hooggerechtshof bepaalde dat de overheid de groepering moet erkennen en registeren als officiële NGO.

Het overheidsbestuur dat NGO's erkent en registreert, had eerder geweigerd om de groepering te registeren, omdat de namen van de leden niet overeenkwamen met hun sekse op hun geboortecertificaat. De leden hadden echter allemaal hun naam officieel laten wijzigen via een notariële akte.

Volgens het Hooggerechtshof heeft het bestuur gefaald door de groep niet te willen erkennen. 'Een publieke autoriteit mag niet wegkomen met discriminerende acties die mensen hun recht van vergadering ontkennen, wat duidelijk misbruik is van de macht die de autoriteit toegekend is', aldus de rechter.

De rechter bepaalde ook dat het bestuur de kosten van de groep voor het drie jaar lange juridische gevecht moet vergoeden. De manier waarop de groep behandeld is, zou oneerlijk, onredelijk en onrechtvaardig zijn geweest.

Bron: GayStarNews