Een aantal weken geleden werd club Kalinka geopend. Hoe heb je de opening van de allereerste transgenderclub in Nederland ervaren?
Een paar maanden geleden liep ik langs de bar. Het interieur en de locatie trokken me onmiddellijk aan. Ik heb de stoute hakken aangedaan, ben naar binnen gestapt en van het één kwam… de allereerste transgender club. De openingsavond was interessant, geslaagd en inspirerend. Het is bijzonder dat er nu een transgender club is, maar voor mij voelt het als vanzelfsprekend. Het is eigenlijk 'bijzonder' dat er niet al eerder een plek voor transgender personen was.

Club Kalinka is deel van TransUnited, jouw project voor COC Nederland. Zijn er al andere COC’s in Nederland geïnteresseerd?
Absoluut. Meerdere COC’s hebben interesse getoond in de opzet van een transgenderclub in hun eigen steden. Ik heb contact met COC’s in Rotterdam en Maastricht om te kijken hoe het project daar opgepakt kan worden. Het project is nog beginnend, maar ik heb er alle vertrouwen in dat het zal ontwikkelen, groeien en uitbreiden. Transgender personen zijn te lang onzichtbaar geweest. Mensen hebben zich te lang verstopt. Nu is het tijd om te laten zien wie je bent. Dat je binnen deze maatschappij deel van de diversiteit bent.

Hoe belangrijk is het voor jou om de zichtbaarheid van transgenderpersonen te vergroten? 
Transgender personen worden, voornamelijk tijdens hun transformatieproces, vaak niet begrepen en daarom verstoten. Ze worden verbannen door familie of in de steek gelaten door vrienden. Sommigen worden ontslagen, anderen moeten ontslag nemen wegens een intolerante werkomgeving. Door alle onzekerheid kan over straat gaan zelfs al zwaar zijn. Veel transgender personen schamen zich en leven achter gesloten deuren een eenzaam bestaan. Zo zonde! Daarom is het zo belangrijk dat club Kalinka geopend is, zodat transgender personen de kans krijgen om mensen te ontmoeten en zichtbaar te zijn binnen de maatschappij.

Tijdens Amsterdam Gay Pride wordt voor het eerst Trans Pride georganiseerd. Zul jij zichtbaar zijn tijdens het evenement?
Als commissielid voor Trans Pride wil ik zowel persoonlijk als professioneel een bijdrage leveren aan de zichtbaarheid van transgender personen. De Amsterdam Gay Pride is een uitstekend moment om zichtbaar te zijn zodat de maatschappij beter begrijpt wie we zijn, waardoor de problemen waar transgenderpersonen tegenaan lopen bespreekbaar worden en zo snel mogelijk verdwijnen. De commissie heeft een feestelijk en informatief programma opgezet, waarbij wij als commissieleden zichtbaar zijn voor andere transgenderpersonen en mensen die geen transgenderpersonen kennen.

Hoe zie jij de toekomst voor je?
De media besteden steeds meer aandacht aan de transgendergemeenschap en er worden meer en meer wettelijke overwinningen behaald. Zo is het recentelijk mogelijk geworden om in officiële documenten het geslacht te laten wijzigen zonder geslachtsoperatie te zijn ondergaan. Ook wordt sterilisatie niet langer verplicht gesteld. Daarnaast bestaat er steeds meer informatie en kennis over de identiteit van transgenderpersonen, waardoor taboes en stigma minder worden en begrip en zelfacceptatie groter. De positieve veranderingen zorgen ervoor dat eindelijk steeds meer transgenderpersonen durven uit te komen voor hun identiteit.

Check onze Guide voor meer info over Kalinka!