Het Hof oordeelde vrijdagochtend 1 augustus dat de wet illegaal tot stand is gekomen en dat die niet langer van kracht is. De rechtszaak was aangespannen door Oegandese LHBT-organisaties waarmee het COC nauw samen werkt.

‘Dit is een fantastische overwinning voor de Oegandese LHBT-beweging die zich al jarenlang moedig verzet tegen deze draconische wet,' reageert COC-voorzitter Tanja Ineke. 'Het is een overwinning voor de mensenrechten en het is een belangrijk signaal voor de hele Afrikaanse regio, waar steeds vaker antihomowetgeving wordt voorgesteld. De Amsterdamse Gay Pride wordt hierdoor nog feestelijker.’

Het COC neemt zaterdag deel aan de Canal Parade met een boot waarop de rechten van LHBT’s in landen als Oeganda centraal staan.

‘We schrijven geschiedenis!’
‘We schrijven vandaag geschiedenis’ zegt Kasha Nabegasera van de Oegandese LHBT-beweging vrijdag over het oordeel van het Hof. ‘Ik ben weer officieel legaal,’ zegt haar collega Frank Mugisha. Het COC werkt bij haar internationale werk nauw samen met Nabegasera en Mugisha. De voorvrouw van de Oegandese LHBT-beweging, Clare Byarugaba, neemt vrijdag in Amsterdam deel aan een workshop van het COC in het kader van de Gay Pride.*

De Oegandese antihomowet criminaliseerde homoseksualiteit tot in het absurde: aanraking met een homoseksuele intentie kon al een levenslange gevangenisstraf opleveren. Ook een moeder die haar homoseksuele kind niet aangaf, kon rekenen op gevangenisstraf.

Het COC waarschuwt overigens voor al te veel optimisme: homoseksuele handelingen zijn officieel nog steeds strafbaar in het Afrikaanse land en LHBT’s worden vaak vervolgd door overheid en medeburgers.

Het COC organiseerde diverse demonstraties tegen de Oegandese antihomowet, onder meer op het Amsterdamse Homomonument in november 2012. Toen behandelde het Oegandese parlement de wet die nu ongeldig is verklaard. Met activisten uit Oeganda tekende het COC verscheidene malen protest tegen de wet aan bij de Verenigde Naties.

Bron: COC