De Marokkaanse boot was versierd met namen als Hassan en Layla, een in de lengte gespannen boog van rood-groene balonnen ter grootte van een skippybal en een enkele Berbervlag en in de boot zaten meer dan honderd in het roze geklede opvarenden.Van de ruim honderd opvarenden was iets meer dan de helft van Marokaanse komaf, de rest was Nederlands, Egyptisch, Turks, Iraans, Braziliaans en nog een aantal andere nationaliteiten. Een prachtige veelzijde groep dus. 

PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Khadija Arib blijken overspoeld te zijn met bedreigingen en verwensingen vanwege hun steun aan de Marokkaanse boot. Marcouch heeft aangifte gedaan tegen een Amsterdammer wegens belediging en het aanzetten tot haat.

In een discussie op Facebook bestempelde welzijnswerker Mouna Jabrane de Kamerleden als 'parlementariërs van het afval'. De opmerking bewijst volgens Marcouch dat 'homohaat' nog diepgeworteld zit in de Nederlandse samenleving. 'Dit is wat homo's in bepaalde buurten continu meemaken. Door aangifte te doen wil ik een grens trekken, dit is belediging en aanzetten tot haat', verklaart Marcouch.

Jabrane nam aanstoot aan de kleding waarin de Marokkaanse homo's en lesbiennes op de boot waren gekleed. Die droegen traditionele Marokkaanse kledij met daarop de Marokkaanse vlag en zouden de profeet hebben toegezongen. 'Dat mag niet, laat de profeet en de vlag met rust', zegt Jabrane, die bij haar woorden blijft, maar daaraan toevoegt dat ze niets tegen homo's heeft. 'Het gaat mij om de manier waarop dit is gegaan.'\

Gelukkig waren er vooral positieve noten. In de maandageditie van Trouw blikt een van de initiatiefnemers, Said El Haji, terug: 'We werden van alle kanten als helden toegejuicht. In  Alsof we een oorlog hadden gewonnen. Het was bijzonder en het was prachtig. Wat valt er in zo'n setting nog meer te zeggen dan 'wauw!', 'wauw!' en nog eens 'wauw!'

Bron: Novum en Trouw