Donderdag 31 juli: Pride Walk & Party

Met de Pride Walk demonstreerden 1500 LHBT’s tegen homofobie en anti-homogeweld

Zo’n 1.500 lesbo’s, homo’s, bi’s, transgenders en sympathisanten liepen tijdens Amsterdam Gay Pride 2014 mee in de derde jaarlijkse Pride Walk van het Mercatorplein in Amsterdam-West naar het Homomonument. Daarmee demonstreerden zij luidruchtig tegen homofobie en anti-homogeweld. Na de officiële opening van de buitenfeesten van Amsterdam Gay Pride werd er gedanst op het Homomonument. Meneer Van Lennep en Sjeazy Pearl trapten af, gevolgd door de eerste openluchteditie van Pink Istanbul met Beyza, Erhan Afacan en de Trippin Angels. Techno-duo Stripe Two verzorgde de stampende afsluiter, vocaal bijgestaan door Miss Bunty.

Vrijdag 1 augustus: Drag Olympics & Dance

Tientallen drags streden om het Olympisch Goud op onderdelen als de stilettosprint en handtaswerpen

De 10de editie van de International Drag Olympics was hysterisch en hilarisch. Zo’n 2.000 bezoekers zagen hoe Jennifer Hopelezz te paard arriveerde en hoe tientallen drag queens en kings uit de hele wereld streden om het Olympisch Goud, op onderdelen als de stilettosprint, handtaswerpen en bitch-volleybal. Aansluitend werd er tot middernacht gedanst en gesjanst op het Homomonument met dj’s Bo Monde en HanSom.

Zaterdag 2 augustus: HOMOMO:DISCOCO
De zaterdag van Gay Pride op het Homomonument was voor HOMOMO:DISCOCO: een dag lang melodieuze, opzwepende en dansbare discostampers, in een niet te versmaden mix van vintage en modern, gedraaid door de hipste dj’s van de hedendaagse dance-scene. Van één tot één draaiden Ravage! Ravage!, Kaseta, Eljany, Le Fumeur, EDEL, 2CV, The Stress, Quinten 909, Keljet en Mason. Een korte maar hevige stortbui kon de pret niet drukken; het werd in de zon en later onder de sterrenhemel een episch feest.

De drie Pride-feesten trokken een recordaantal van 6.000 bezoekers: sinds 1987 was het nooit eerder zó druk op het Homomonument. Het zijn de enige niet-commerciële en gratis toegankelijke openluchtfeesten van en voor LHBT’s. Winst wordt er niet gemaakt en er werken zo’n 200 vrijwilligers aan mee. 

Aftermovie van de drie gratis openluchtfeesten op het Homomonument tijdens Pride 2014

De volgende gratis openluchtfeesten op het Homomonument zijn op Koningsnacht, Koningsdag en Bevrijdingsdag 2015. Like de Facebook-pagina van het Homomonument en je wordt op de hoogte gehouden. Tot volgend jaar!

Credits
Filmpjes: Verdonk Creative Film, Antonio Martínez Urbina, Joao MB Costa
Foto’s: Geert van Tol, Sander Groen, Dennis Bouman, Folkert Boelen, Jasper Groen, Wout Dullaert, Dennis Veldman