Informele kleedcultuur
De Teddy Boys was een Britse subcultuur die ongeveer tegelijk met rock-'n-roll ontstond. Aanhangers waren jonge mannen en hun stijl was geïnspireerd op de Edwardiaanse stijl met een rock-randje. In de VS namen de Greasers een soortgelijke positie in. Hun stijl was geheel door rock-'n-roll geïnspireerd. De Nozems waren het Nederlandse equivalent. De Nozems vormden een grote groep jongeren uit de arbeidersklasse die in hun leren jasjes en pompadour kapsel de burgerlijke straten onveilig maakten. Al deze jonge mannen combineerden de fancy en formele look van hun ouders met een wat minder formele stijl. Zwarte leren motorjacks werden populair, alsmede de chique, maar toch nonchalante smalle stropdassen en de strakke broeken, kort genoeg om de gezellige sokjes te kunnen zien. Het T-shirt en pompadourhaar waren ook erg geliefd. Bij dat laatste werd pomade in het haar gesmeerd. De zijkanten werden strak naar achter gekamd en de rest van het haar vormde een karakteristieke vetkuif. Denk aan John Travolta's greasy kapsel of natuurlijk de King of Rock's geliefde coupe.

Rebel without a cause
Jongerenicoon in those fabulous 50's was, naast Elvis Presley en Marlon Brando, natuurlijk de tegendraadse James Dean (So hungry and so lean). Zijn films 'Rebel Without a Cause' en 'Giant' werden beiden gigantisch succesvol. Hij maakte die waardering zelf overigens niet meer mee, de charismatische acteur verongelukte in september 1955; een maand voor de Amerikaanse première van Rebel Without a Cause. Samen met Brando en Presley is Dean verantwoordelijk voor de popularisering van de spijkerbroek. Dean had overigens wel meer een rockabilly stijl (meer hillbilly minder rock). Hij droeg op zijn jeans een workshirt; wijde tee met korte mouwen (velen rolden de mouwen op voor de 'ik moet nog even aan m'n motor sleutelen'-look).

Elvis in denimDean stond bekend om z'n nonchalante allure.Brando's carrière vierde in de 50s zijn hoogtijdagen. 

Elegantie
Niet iedereen was rock-'n-roll. Een sophisticated uitstraling was ook in trek. Mannen wilden laten zien dat ze geld hadden, dat ze iets voorstelden. Voor hen dan ook geen te kleine colbertjasjes, maar imposante schouders, geen te nauwe pantalons maar juist wijde broekspijpen. Kijk je naar televisieseries van nu, dan zie je vaak deze Businessmanlook: de man in het grijs flanellen pak. Donkerblauw, donkerbruin en houtskool waren de kleuren van een man of the office. Of 't nu om het hoofd van een bedrijf ging of een van diens werknemers.50's anno 2014
Dat de 50's look and feel nu nog steeds geadoreerd wordt bewijst het succes van verslavende series The Hour en Mad Men wel. The Hour speelt zich af op de werkvloer van een vooraanstaande tv-actualiteitenrubriek hartje fifties. De evocatie, lees; aankleding en cinematografie, is weergaloos. Maar ook de setting van het classy Mad Men, dat zich eigenlijk in de zestiger jaren afspeelt, is feilloos. 
Ben Whishaw en Dominic West in The Hour

Jon Hamm en John Slattery in Mad Men

Deze elegante series vormen de voornaamste reden voor de opleving van de jaren vijftig sex-appeal anno 2014.

Modeshow Prada geïnspireerd op de vijftiger jaren:

Creëer je eigen 50's look met deze items van H&M, River Island en Zara.

H&M Gemêleerd colbert, 59,99H&M Kostuumpantalon van wolmix, 49,99

H&M, 79,99River Island, 30,-

River Island, 65,-Zara, broek incl. bretels: 49,95

50-‘60 rockabilly ‘slick-look’ haar
Bij een echte 50's uitstraling mag een smooth kapsel uiteraard niet ontbreken. Een rockabilly of pompadour kapsel mag een beetje nattig en vettig lijken. De zijkanten zijn hierbij kort opgeschoren, tot aan het breedste deel van je hoofd. Bovenop houd je langere lengtes, mag zelfs tot zo’n 6 centimeter. Het voordeel is dat je 't op verschillende manieren kan stylen: de ene keer wat meer rock and roll, dan weer wat braver. Hier een moderne versie:

Tekst: Naz Taha
Met dank aan: modedeskundige José Teunissen
Verder: The Guardian, GQ, FashionbeansSJLGSZara, H&M, River Island, Fifties Forever! - Roseann Ettinger