Een van de voordelen is dat het middel weinig bijwerkingen heeft. De GGD onderzoekt momenteel of PrEP ook in Nederland kan worden gebruikt. Hiv-patiënte en activiste Sylvia de Ruguma is kritisch. 'Jarenlang hebben we geïnvesteerd in het belang van veilige seks, en dat gooien we nu overboord, want er is PrEP.' Ze is ook sceptisch omdat ze het onacceptabel vindt dat er nu een preventief middel is, terwijl er wereldwijd nog niet overal gezondheidszorg is voor mensen die al met hiv besmet zijn. 'En gebruikers van PrEP hebben zelf gekozen voor risicovol seksueel gedrag.'

Mocht het middel in Nederland te krijgen zijn, dan adviseert de GGD het alleen te gebruiken in combinatie met een condoom, omdat PrEP niet voor honderd procent werkt én geen andere SOA's tegenhoudt. De GGD vindt het medicijn verder geen vrijbrief voor onveilige seks. Wel denken ze, in tegenstelling tot Ruguma, dat mensen over het algemeen heel bewust met hun seksuele gezondheid omgaan. 

Overigens is PrEp wel iets anders dan de PEP-behandeling. Dit laatste is namelijk wel al mogelijk in Nederland als je onveilige seks hebt en risico hebt gelopen om hiv op te lopen. PEP kent wel de nodige bijwerkingen. 

Bron: AT5