De drie rechters waren niet mild in hun oordeel en maakten gehakt van de argumenten van de advocaten die de verboden verdedigden, onder meer op basis van de traditie van huwelijken tussen mannen en vrouwen. Er zijn 'slechte tradities in de geschiedenis geweest zoals kannibalisme, voetinbinding en weduweverbranding', zeiden de rechters. 'Traditie per se kan geen wettelijk argument voor discriminatie zijn, ongeacht hoe oud de traditie is.'

De procureur-generaal van Wisconsin heeft aangegeven in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof. Waarschijnlijk zal het verbod daardoor hangende een oordeel van de hoogste rechters van kracht blijven.

Het huwelijk is al in negentien staten en in Washington D.C. opgengesteld voor gay koppels. Bijna alle rechters die zich over de kwestie bogen maakten korte metten met het verbod en met de argumenten van de voorstanders van het verbod. Veel staten gingen echter in beroep. De kwestie zal pas echt worden beslist als het Hooggerechtshof zich er over uitspreekt.

Bron: The New York Times