Het gaat bij dit wetsvoorstel om het strafbaar stellen van 'extreme homoseksualiteit'. Wie de wet meerdere keren overtreedt, of hiv of aids heeft, valt onder die noemer. Ook gevallen waarbij een van de partners jonger dan achttien is, andersvalide of gedrogeerd is of een autoritaire figuur is tegenover de andere partij, zullen de rest van hun leven in de cel moeten doorbrengen. 

Op homoseksuele handelingen stond in Gambia al een maximale gevangenisstraf van 14 jaar. De wetgeving werd in 2005 ook nog aangepast zodat die behalve voor mannen, ook voor vrouwen geldt.

Het huidige wetsvoorstel moet enkel nog worden goedgekeurd door president Yahya Jammeh. De president is een van Afrika's meest homofobe leiders. In 2008 droeg hij homo's en lesbiennes in Gambia nog op het land te verlaten. Deden ze dat niet, zouden ze onthoofd worden.

In een toespraak op de staatstelevisie zei Jammeh volgens Associated Press ooit 'het homoseksuele ongedierte te zullen bestrijden zoals dat met malariamuggen wordt gedaan, eventueel zelfs agressiever'.

Het wetsvoorstel herinnert aan de antihomowet die recent nog in Oeganda werd doorgevoerd. De wet die internationaal veroordeeld werd, werd in augustus alweer geschrapt door het grondwettelijk hof, dat de wet illegaal verklaarde.

Hoewel de Gambiaanse president het wetsvoorstel nog niet publiekelijk besproken heeft, is het vrijwel zeker dat hij de laatste handtekening zal zetten. De homofobe Jammeh kwam in 1994 aan de macht na een coup en is bekend om zijn speeches waarin hij het Westen veroordeelt.

Bron: Buzzfeed