'Ik had een flinke borrel op en het gebeurde gewoon', zegt Laurens (26, Amsterdam). Ruim een half jaar geleden had hij onveilige seks met een jongen. Pas na de seks vertelde zijn partner dat hij sinds enkele weken wist dat hij hiv-positief was. 

'Dat zette me wel even met beide benen op de grond', zegt Laurens over het voorval. 'Gelukkig wist ik van het bestaan van PEP. In plaats van te panieken meldde ik me de volgende ochtend direct bij de GGD. Daar kon ik meteen terecht voor een screening om te beoordelen of ik ervoor in aanmerking kwam.'

Binnen 72 uur
PEP is een kuur waarbij je gedurende acht weken hiv-remmers slikt. Als je zo snel mogelijk – maar in elk geval binnen 72 uur – met de kuur begint, kun je voorkomen dat je een hiv-infectie oploopt als je in aanraking bent gekomen met het hiv-virus. 

Een PEP-kuur is behoorlijk zwaar. Bij de GGD werd eerst getest of Laurens wellicht al hiv-positief was. Dat bleek niet het geval. Laurens: 'De arts stelde allerlei vragen over m'n sekspartner. Of ik actief had geneukt of passief, of hij was klaargekomen in mij of andersom. Ik heb er zo open mogelijk over verteld zodat zij de juiste afweging kon maken. De arts wilde ook weten wat zijn viral load was. Daarvan had ik geen idee. Maar omdat hij nog geen hiv-remmers gebruikte en pas net wist dat hij het had, was de kans groot dat zijn viral load hoog was. De arts besloot daarom me een PEP-kuur voor te schrijven.'

Snel zijn is essentieel
Nog dezelfde dag kon Laurens een recept afhalen bij de apotheek en de eerste medicijnen nemen. "'s Ochtends twee pillen, twaalf uur later nog één. Van bijwerkingen had ik niet veel last. Maar 4 weken lang strikt op de klok letten om op tijd m'n medicijnen te nemen vond ik behoorlijk zwaar.”

Afhankelijk van waar je woont en of de arts bij wie je je zelf bekend is met PEP, kan het een poos duren voordat je de eerste pil kunt nemen. Het is essentieel dat je dit binnen 72 uur doet. Neem daarom direct actie als je zonder condoom hebt geneukt. Is je arts niet bekend met PEP, dan zul je eventueel zelf moeten aandringen om de juiste hulp te krijgen. Je kunt ook naar de eerste hulp gaan van het ziekenhuis. Als het even kan, ga dan samen met je sekspartner.  

Opnieuw getest
Laurens testte een half jaar later opnieuw op hiv en bleek geen infectie te hebben opgelopen. Laurens: 'Ik heb vrienden die positief zijn, ik weet dat je met hiv in principe een gezond leven kunt leiden. Toch zat ik echt wel even in de stress, ik heb natuurlijk liever geen hiv. Ik besefte dat ik ook positief zou kunnen testen. Ik baalde dat ik het zover had laten komen. Tegen vrienden heb ik verteld dat ik aan een PEP-kuur zat. Ze schrokken ervan.'

Doe de PEP-check
Op mantotman.nl kun je de PEP-check doen. Deze tool geeft je advies op maat over wat je het beste kunt doen als je risico hebt gelopen op hiv en soa’s. Bijvoorbeeld een behandeling met PEP, om de kans op hiv te verkleinen. De Risicocheck adviseert je ook als je soa-gerelateerde klachten hebt of wat te doen als je gewaarschuwd bent voor een soa.