Het College voor de Rechten van de Mens heeft geoordeeld dat de Evangelie Gemeente Utrecht (EGU) geen zaal mag weigeren aan homojongeren. De EGU weigerde verhuur van een pand in Utrecht aan COC’s Jong&Out, dat activiteiten organiseert voor LHBT-jongeren. 

Volgens College maakt de EGU zich schuldig aan verboden discriminatie op grond van homoseksuele gerichtheid. 'Een kerkgenootschap dat besluit de ruimten van een kerk openbaar aan te bieden, mag huurders in principe niet weigeren', aldus het College.
 
COC’s Jong&Out probeerde vorig jaar een ruimte te huren bij Zaalverhuur7. Als eigenaar van het pand weigerde de EGU verhuur aan de LHBT-jongeren. De motivering: 'homoseksualiteit is in het christendom wereldwijd een dilemma. (…) Het is ons gebouw en wij bepalen aan wie we ruimtes verhuren. We kiezen daarin voor neutrale organisaties en zouden bijvoorbeeld ook geen ruimte aan de pedofielenvereniging verhuren.'
 
COC Midden Nederland diende daarop een klacht in bij het College voor de Rechten van de Mens en wordt nu in het gelijk gesteld.
 
Erick Valk, voorzitter COC Midden-Nederland: ‘Het is mooi om te zien dat het College hiermee bevestigt dat discriminatie op grond van geaardheid niet mag.'
 
Ook COC-voorzitter Tanja Ineke is blij met de uitspraak: ‘De kerk moeten zich als ieder ander aan de wet houden.'
 
Intussen heeft Jong&Out in de Utrechtse de U-bar een onderkomen gevonden voor haar maandelijkse activiteiten. Zo’n 50 LHBT-jongeren komen daar iedere laatste zondag van de maand samen. Ze organiseren zelf activiteiten onder begeleiding van het COC.
 
Jong&Out organiseert activiteiten in heel Nederland, te vinden op www.jongenout.nl.