Overtreffende trap
Freddie Mercury was een van de meest extravagante sterren uit de popwereld. Zijn gedrag op het podium was uitzinnig, zijn kostuums – van koninklijke mantels tot zwembroekjes met bretels – waren op z'n zachtst gezegd origineel en heel vermakelijk. Met zijn bonte videoclips stak hij moeiteloos andere grote sterren, zelfs Michael Jackson, naar de kroon. De man met een stembereik van vier octaven streefde altijd naar de overtreffende trap.Russisch ballet
In de beginjaren van Queen liet Mercury zich op muzikaal gebied sterk inspireren door klassieke muziek. Wat zijn stijl betreft; hij droeg lekker flamboyante kostuums, onder andere geïnspireerd door Russische ballet uit begin twintigste eeuw; bijvoorbeeld ballet-legende Vaslav Nijinsky. Vaak had de Queen-zanger een mystieke uitstraling: lang zwart haar, zwarte nagellak etc.
Bohemian Rhapsody (1975)

Mercury maakte het in de jaren tachtig nóg bonter. Denk aan zijn dikke snor, leren broeken, petjes en gezellige kleurencombinaties.

Another One Bites the Dust (1980)

Introvert
Zo flamboyant als hij tijdens zijn optredens was, zo verlegen en ongemakkelijk was hij tijdens interviews. Mercury heeft dan ook relatief weinig interviews gegeven. Op YouTube is nog wel een intrigerend gesprek te vinden uit 1985 tussen de muzikale genie en Britse journalist David Wigg.

Een van hun beste optredens gaf de band tijdens Live Aid in 1985.

'Een rondneukende hedonist'
Freddie Mercury was biseksueel, hij had in zijn leven relaties met zowel mannen als vrouwen. In de hoogtijdagen van Queen zou hij geregeld met tientallen mannen per week seks hebben gehad in New York. Hij was een 'rondneukende hedonist', zo schrijft Lesley-Ann Jones in haar boek over de zanger. Deze levensstijl werd hem uiteindelijk fataal. Halverwege de jaren tachtig raakte hij besmet met hiv. In de zomer van 1991 trok hij zich doodziek terug in zijn buitenhuis annex studio in Montreux (Zwitserland). Daar schreef hij zijn laatste songs en nam hij zo goed en zo kwaad als het ging de zangpartijen op voor een Queen-album waarvan hij wist dat hij de voltooiing niet zou meemaken. Op 24 november 1991 stierf Mercury aan longontsteking en algehele uitputting, nog geen vierentwintig uur nadat hij officieel bekend had gemaakt dat hij aan aids leed. Mercury was een van de eerste topsterren die de wereld confronteerde met aids. Ongewild werd hij een boegbeeld van de ziekte. Hij werd slechts 45 jaar.
Dit beeld staat aan de oever van het Meer van Genève, waar Freddie vanuit zijn nabijgelegen woning graag van het uitzicht genoot. In Montreux nam Queen het laatste album met Freddie op

Door: Naz Taha
Met dank aan het boek
Freddie Mercury door Lesley-Ann Jones