Het COC vraagt iedere Nederlander om op Coming Out Dag, vrijdag 10 oktober, een speciale poster op te hangen en zo bij te dragen aan de acceptatie van biseksuelen. Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau is ruim één op de tien Nederlanders biseksueel. Dat zijn bijna twee miljoen mensen. Daarvan zit ongeveer een derde 'in de kast' bij lesbiennes en homo’s is dat maar twee procent.  

Biseksuelen krijgen te maken met specifieke problemen. Zo wordt hun seksuele voorkeur vaak niet serieus genomen. 'Bi zijn is ook een vak,’ is de gedachte die veel biseksuelen bekruipt als ze voor de zoveelste keer moeten uitleggen dat ze écht bi zijn. Dat ze écht op vrouwen én mannen vallen. Dat ze níet 'eigenlijk' lesbisch, homo of hetero zijn. Je zou als biseksueel bijna gaan wensen dat 'bi' ook zo’n veelgebruikt vakje was waar mensen elkaar instoppen, net als homo.' Aldus Tanja Ineke, voorzitter van COC Nederland.

Biseksuelen ervaren relatief veel problemen op het werk (treiteren, burn-out), voelen zich minder geaccepteerd dan lesbiennes en homo’s en er zijn weinig biseksuele rolmodellen. Het COC verspreidt dus de komende dagen honderdduizenden Coming Out Dag-posters. Dat gebeurt onder meer via de Metro van 10 oktober, LHBT-horeca en de twintig COC-lidverenigingen in Nederland. Ook is de poster te downloaden op COC.nl. De belangenorganisatie vraagt mensen om de poster op Coming Out Dag voor het raam, op hun werkplek of op een andere zichtbare plek te hangen en zo te laten zien dat bi’s altijd en overal vrij moeten zijn om uit de kast te komen.

Op Coming Out Dag wordt overal ter wereld aandacht gevraagd voor de positie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders (LHBT’s). Het COC geeft in Nederland jaarlijks invulling aan de dag. Eerder was het thema onder meer acceptatie in de sport en op het werk. Wat vind jij van het poster-initiatief? Doe jij mee?