Vier jaar geleden liep de gaypride in Belgrado volledig uit de hand: nationalisten en voetbalsupporters vielen de deelnemers aan, staken bussen in brand en trapten winkelruiten in. De autoriteiten verboden de pride in de drie jaren die volgden omdat de veiligheid van de deelnemers niet gewaarborgd zou zijn.

Duizenden oproeragenten waren zondag ingezet met waterkanonnen, gewapende voertuigen, paarden en schilden om te zorgen dat de betoging ongestoord verliep. De straten van de Gay Pride-route waren afgezet. De activisten liepen zwaaiend met regenboogvlaggen van de regeringsgebouwen naar het parlement. 'Ik voel me geweldig. Ons werk van de afgelopen drie jaar heeft zijn vruchten afgeworpen', zei Boban Stojanovic, een van de organisatoren.

Premier Aleksandar Vučić, een vroegere ultranationalist die zich heeft bekeerd tot pro-westers politicus, liep niet mee, maar verscheidene ministers en burgemeester Siniša Mali van Belgrado deden dat wel. De broer van Vučić kreeg ruzie met agenten van een speciale eenheid die de Gay Pride bewaakten, zo hebben Servische media gemeld. De man raakte zo gewond dat hij naar het ziekenhuis is gebracht. Afkeer van homoseksualiteit is wijdverbreid in het Oost-Europese land. Het hoofd van de Servisch-Orthodoxe Kerk stelde vorige week nog homoseksuelen gelijk aan pedofielen en incestplegers.

De Europese Unie heeft in de onderhandelingen met Servië over een lidmaatschap duidelijk gemaakt dat ze de bereidheid van Belgrado om de mensenrechten te beschermen onder meer zal afmeten aan een ongestoord verloop van de Gay Pride. 'Ik ben trots op de inwoners van Belgrado', zei de premier na afloop. 'We hebben dit niet gedaan vanwege de EU, maar uit respect voor de grondwet, voor de wet en voor iedereen.'

Bron: Pink News en De Telegraaf