De prijs, genoemd naar de eerste voetbalscheidsrechter in Nederland die uit de kast kwam, bestaat uit een kunstobject en een geldbedrag van 2.500 euro en zal op Paarse Vrijdag 12 december, de dag waarop mensen door het dragen van de kleur paars hun solidariteit kunnen tonen met LHBT-jongeren, aan de winnaar worden uitgereikt. Paarse Vrijdag vindt in Nederland plaats op de tweede vrijdag van december.

De jury heeft met de volgende nominaties het belang van voorlichting en veiligheid op scholen willen benadrukken: 

·         Het Peer to Peer project, uitgerold op het Maris College en het Knooppunt

·         Het ROC Mondriaan, afdeling Welzijn en Zorg

·         Het Hofstad College

De John Blankensteinprijs benadrukt het belang van een gelijkwaardige positie en participatie van homoseksuele mannen en vrouwen. De gemeente Den Haag heeft in 2009 de prijs ingesteld met als doel een instrument te zijn waarmee Den Haag aan een organisatie, persoon of groep van personen zijn waardering toont voor hun bijdrage aan de homo-emancipatie in Den Haag. De organisatie van de prijs is in handen van COC Haaglanden.

Coming Out Dag
Op Coming Out Dag rijden verder de HTM-trams met regenboogvlaggen. Tevens hangt een recordaantal van 44 gemeenten dit jaar de regenboogvlag uit. Het COC vraagt iedere Nederlander om voor Coming Out Dag een speciale poster op te hangen en zo bij te dragen aan de acceptatie van biseksuelen. 

Volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau is ruim één op de tien Nederlanders biseksueel. Dat zijn bijna twee miljoen mensen. Daarvan zit ongeveer een derde 'in de kast'. Bij lesbiennes en homo’s is dat maar twee procent.  

Doe jij mee met het poster-initiatief? Download 'm hier en hang 'm vrijdag 10 oktober voor je raam, op je werkplek of op een andere zichtbare plek!