Denkpiloot Borre (11) stuurt vanuit zijn 'laboratorium' een denktank van kinderen aan. De educatieve afleveringen starten elk met een vraag van een van de jonge denkers (à la Willem Wever, voor de wat oudere kijkbuiskinderen onder ons). Het thema van aflevering 1, seizoen 3, is genderidentiteit. 'Waarom zou je eigenlijk een jongen of een meisje moeten zijn? Wat is het nut van die twee hokjes in een paspoort?'

Dus ik ben Jr. behandelt het thema genderidentiteit op zeer toegankelijke wijze, zonder dat het kinderachtig wordt. Deze eerste aflevering van het educatieve NPO-programma is intrigerend voor jong én oud.

In deze eerste aflevering zien we kijker Elisa, wiens nichtje ooit een jongen was. Zij vraagt zich af waarom we jongens en meisjes in hokjes plaatsen. Het ligt immers een stuk genuanceerder dan de hokjesgeest die we in real life hanteren. Naar aanleiding van Elisa's vraag, gaat filosoof Stine een speelgoedwinkel in en laat iets zien waar filosofe Simone de Beauvoir van gegruweld zou hebben. 'Denktanker' Menno voert een moedig sociaal experiment uit: hij gaat naar school, gekleed als meisje. Verder is er een charismatische gastspreker die zich in geen enkel hokje écht thuisvoelt. Moraal van het verhaal? Het geslacht zou minder moeten uitmaken, het gaat erom hoe je je voelt.

Deze eerste aflevering van Dus ik ben Jr. is op zondag 9 november om 12.18 uur te zien bij Z@PP op NPO 3. Bekijk hieronder vast een teaser.