In veel gevallen weet het lichaam een hepatitis B infectie in de beginfase, ook acute fase genoemd, te overwinnen. Daarna heb je antistoffen tegen het virus, kun je het niet opnieuw krijgen en niet meer doorgeven aan anderen. Bij een deel van de personen blijft het virus echter in het lichaam aanwezig en wordt het een chronische infectie. In dergelijke gevallen blijft het overdraagbaar aan anderen en veroorzaakt het op den duur blijvende leverschade. Veel mannen zijn niet gevaccineerd en zien de noodzaak van vaccinatie ook niet in. Een verkeerde risicoperceptie, want juist (jonge) mannen die seks hebben met mannen lopen een groot risico slachtoffer te worden van de ‘silent killer’.

Hoe loop je het op?
Hepatitis B wordt overgedragen door:

  • alle vormen van seks waarbij contact is met bloed, sperma, voorvocht, speeksel, zweet, urine en ontlasting;

  • anale seks zonder condoom;

  • oppervlakkig contact tussen penis en anus;

  • gezamenlijk gebruik van seksspeelgoed;

  • fisten zonder handschoenen en zonder desinfectiemiddel;

  • kontlikken (rimmen);

  • pijpen.

verder door:

  • het delen van naalden en attributen om drugs te prepareren, snuiven of anaal in te brengen;

  • het gemeenschappelijk gebruik van tandenborstel of scheermesje;

  • eventueel zelfs tongzoenen als het slijmvlies in je mond is beschadigd en degene met hepatitis B veel virus in zijn speeksel heeft.

Gevolgen
Een infectie met hepatitis B kan leiden tot ernstige leverziekte. Het probleem is bovendien dat veel mensen niet weten dat ze geïnfecteerd zijn, omdat ze geen klachten en symptomen hebben. Maar ook als je geen klachten hebt, ben je zeer besmettelijk voor anderen. Ben je net geïnfecteerd dan spreken we van een acute infectie. Wordt het virus niet door het lichaam opgeruimd en blijft het dus aanwezig, dan spreken we van een chronische infectie. In de acute fase is het mogelijk dat je lichaam het virus klaart, wat betekent dat je lichaam het virus zonder behulp van medicatie zelf opruimt.

Gratis en anoniem vaccineren
Afgelopen weekend vroegen we jullie middels een poll of je al gevaccineerd bent tegen Hepatitis B. 61% zegt gevaccineerd te zijn, terwijl een groep van 39% zegt (nog) niet gevaccineerd te zijn. Hoor je bij die tweede groep? Wacht dan niet langer. Voor een volledige bescherming tegen hepatitis B zijn drie vaccinaties nodig. Een maand na de eerste vaccinatie krijg je de tweede prik. Een half jaar later krijg je de derde en laatste. Na drie prikken ben je dan voor lange tijd (waarschijnlijk de rest van je leven) beschermd! Vaccinatie is gratis en is makkelijk te regelen via de GGD of soa-poli. Regel het anoniem via manofmietje.nl.

Waarschuw je partner
Heb je hepatitis B? Licht bij een acute infectie je sekspartners van de afgelopen zes maanden in. Bij een chronische infectie raden we aan nog verder terug te gaan.

Al deze informatie in een notendop? Bekijk dan onderstaande video.

Voor meer informatie of vragen kun je terecht op mantotman.nl.