Het onderzoek naar de zaak heeft uitgewezen dat de daders hun slachtoffer mogelijk hebben gedrogeerd om ze vervolgens te bestelen. De mannen worden er bovendien van verdacht te hebben samengewerkt door eerst via datingsites contact te leggen met homoseksuele mannen. Tijdens een date werd door een van de verdachten de pincode afgekeken en de pinpas gestolen. In enkele gevallen werden ook de huissleutels of andere goederen uit de woning gestolen. Hierna verbraken ze het contact met de slachtoffers en werd er geld van hun rekeningen gehaald. In sommige gevallen gaat het om zeer hoge bedragen. 

Het onderzoek werd gestart nadat een 53-jarige Apeldoorner in mei dood in zijn woning werd aangetroffen. In hoeverre het drogeren heeft bijgedragen aan de dood van de man wordt nog altijd onderzocht. Na zijn dood, waarbij in eerste instantie een natuurlijk overlijden werd vastgesteld, meldde de familie dat de pinpas van de man verdwenen was en er na zijn overlijden mee gepind was.

Er werd sectie verricht en ondertussen stelde de politie een onderzoek in naar de diefstal van de pinpas. In dit onderzoek bleek dat er meer vergelijkbare zaken waren. Een van de verdachten werd herkend op beelden die de politie toonde op RTV Noord-Holland. Het onderzoek kwam hierna in een stroomversnelling; beide verdachten werden in juli aangehouden. In de woning van een van de verdachten werden na zijn aanhouding duizenden xtc-pillen aangetroffen.

De verdachten zitten sinds hun aanhouding in voorlopige hechtenis.

Bron: OM.nl