Zo’n driehonderd leden van een antihomogroep blokkeerden de ingang van de Kirgizische club waar Kazaky zou optreden. 
Kazaky met Madonna
Labrys vraagt iedere Nederlander om een foto van zichtzelf op Facebook en Twitter te plaatsen met hashtag #supportLGBTkg en met een van de slogans op de website van Labrys. 'Met jouw hulp zorgen we ervoor dat homofobie in Kirgizië niet geruisloos tot wet wordt verheven', aldus Labrys-woordvoerder Nika Yuryeva.

Volgens de indieners verbiedt het wetsvoorstel informatie en debat over elke vorm van ‘niet-traditionele seksuele relaties’ in het openbaar en in de media ‘ter bescherming van minderjarigen’. Dat geldt ook voor journalisten, waarmee deze wet een aantasting is van de persvrijheid. Ook organisaties zoals Labrys, die zich inzetten voor LHBT-emancipatie, kunnen worden verboden. Wie deze wetgeving overtreedt, kan een boete of maximaal een jaar gevangenisstraf krijgen. Omdat overtreding tot gevangenisstraf kan leiden, is de Kirgizische antihomowet zelfs nog strenger dan de Russische antihomowet.

Het Kirgizische parlement heeft het wetsvoorstel in eerste lezing met een overgrote meerderheid aangenomen. Van de 86 parlementsleden stemden er 79 voor en 7 tegen. In de komende weken zal het wetsvoorstel in het parlement nog een tweede en een afrondende derde lezing krijgen. Daarna moet de wet met een handtekening bekrachtigd worden door president Almazbek Atambajev.

Het COC heeft deze ontwikkelingen in Kirgizië reeds onder de aandacht gebracht van de Nederlandse regering. De organisatie heeft minister Timmermans van Buitenlandse Zaken gevraagd om er bij Kirgizië op aan te dringen deze wet in te trekken.

De Europese Unie, het Europees Parlement en de Amerikaanse ambassade in Kirgizië hebben hun bezorgdheid over deze wetgeving laten weten aan de Kirgizische president Atambajev. Van zijn handtekening hangt invoering van de wet immers in laatste instantie af. De Amerikaanse ambassade heeft laten weten dat ‘een wet die tegen een groep van mensen discrimineert een bedreiging is voor de fundamentele rechten van allen’. 'Wij doen een beroep op het parlement en de bevolking van Kirgizië om de zijde te kiezen van recht en gelijkheid', laat de Amerikaanse ambassade in een persverklaring weten.

Homoseksuele handelingen zijn in Kirgizië pas sinds 1998 niet langer strafbaar. Als deze wet wordt aangenomen wordt homoseksualiteit echter impliciet weer illegaal. Een gebrek aan sociale acceptatie van LHBT’s is aan de orde van de dag. Dat blijkt uit They Said We Deserve This, het begin dit jaar gepubliceerde rapport van Human Rights Watch over het politiegeweld jegens LHBT’s in Kirgizië.

Bron: COC.nl