Opzienbarend zijn de resultaten van het onderzoek misschien niet, maar het is de eerste keer dat er een onderzoek naar homofobie is gedaan waaraan de spelers zelf hebben meegewerkt. In totaal 400 van de circa 850 Nederlandse professionele voetballers hebben de enquête ingevuld.

Redenen waarom het moeilijk is de kast uit te komen? Het gedrag van fans wordt als nummer één bestempeld. Daarnaast worden de machocultuur, religieuze overtuigingen, mogelijk verlies van marktwaarde en sponsorbelangen genoemd.

Volgens 32 procent van de spelers is het ook de landelijke media-aandacht die het de homoseksuele voetballers moeilijk maakt. Vorig jaar in augustus deed René van der Gijp nog enkele opmerkelijke uitspraken over homo's en voetbal. Zo zei hij dat ‘voetbal geen sport voor homo’s is’ en dat ‘homo’s op hun veertiende niet voetballen maar in een kapsalon aan het werk zijn’.

Bondsvoorzitter Michael van Praag vindt de onderzoeksresultaten niet verrassend. Hij spreekt van ‘een extra stimulans om richting de bestuurdsleden van clubs nog meer aandacht hiervoor [acceptatie van homo’s – red.] te vragen’. Op de vraag wat de bestuursleden dan moeten doen zegt hij dat ‘ze het bespreekbaar moeten maken en er ook zelf voor open moeten staan. Wij merken bij de clubs te vaak dat dit niet het geval is’.

Bron: De Volkskrant / KNVB