Het maakt niet uit of ze in een stad of dorp wonen; veel lesbiennes en voornamelijk veel homo’s voelen zich onveilig in hun woonomgeving. Homo's zijn niet zo te spreken over de samenstelling van de mensen die in hun buurt wonen. De balans tussen verschillende leeftijden en achtergronden niet goed is en ze ervaren minder saamhorigheid. Een derde van de homo’s geeft aan dat de buurtbewoners elkaar nauwelijks kennen, dit staat tegenover slechts een kwart van de hetero bewoners.
Ongeveer 1 op de 10 lesbische vrouwen geeft aan veel last te hebben van jongeren die in de buurt rondhangen. Dat is bijna het dubbele van de hetero vrouwen. 

De negatieve beleving van de buurt gaat voor homo’s ook samen met een verminderd gevoel van veiligheid. Een onderzoek uit 2013 toonde aan dat 22 procent van de homo’s zich onveilig voelt in de woonomgeving. Het percentage van lesbiennes dat zich onveilig voelt verschilt niet zoveel met dat van de hetero vrouwen. Uit een eerder onderzoek bleek al dat homoseksuelen zich vaker respectloos behandeld voelen, wat tevens bijdraagt aan het gevoel van onveiligheid. Dat dit niet ongegrond is blijkt uit het feit dat homo’s vaker slachtoffer zijn van criminaliteit, waaronder geweld. 

Bron: CBS