Russische president Vladimir Poetin prijkt op de cover van het decembernummer; de covertekst is op zijn bovenlip geplaatst, als 'subtiele' verwijzing naar Adolf Hitler. In het artikel wordt gesproken over de invloed die Poetin wereldwijd heeft gehad: van de angst van LHBT-atleten op de Olympische Spelen in Sotsji tot de nieuwe wetgevingen omtrent homoseksualiteit in verschillende landen.

Dat The Advocate heeft gekozen voor Poetin is op zijn zachtst gezegd opvallend. De negen andere genomineerden hebben namelijk allemaal zeer positieve dingen bewerkstelligd voor de LHBT-gemeenschap wereldwijd...

Tim Cook
Apple-CEO Cook publiceerde onlangs een openhartig essay over zijn homoseksualiteit. Hij werkt aan reglementen om LHBT-werknemers te beschermen. Ook al voordat hij zelf uit de kast kwam, zette hij zich in voor gelijkheid op de werkvloer.


Laverne Cox
Cox is door magazine Glamour verkozen tot vrouw van het jaar 2014, maar greep bij The Advocate achter het net. En dat terwijl ze de eerste transgender vrouw is die genomineerd werd voor een Emmy, zich inzet voor transgender rechten én meewerkt aan diverse documentaires over transgenders.

Michael Sam
American football-speler Sam ontving veel support van fans en teamleden toen hij uit de kast kwam. Hij zorgde voor een positieve kijk op homoseksualiteit in de topsport en vormt een inspiratie voor velen.

 

Neil Patrick Harris
Harris is al een tijdje uit de kast en doorbreekt constant muren voor de LHBT-gemeenschap. De acteur deelt foto’s van zijn privéleven met zijn man David Burtka en zijn kinderen. De gezellige plaatjes zijn niet alleen aandoenlijk maar laten ook zien dat een gezin met twee vaders ook maar gewoon een gezin is.

Ellen Page
I am here because I’m gay.’ Dat waren de woorden die Page sprak op de Valentijnsbijeenkomst van LHBT-jeugd in Las Vegas. Ze deed hier haar coming-out in het openbaar en werd door deze moedige actie verheven tot een boegbeeld voor jonge LHBT's.


United Church of Christ
De leden van deze en andere kerken hebben zich samen ingezet om het verbod op het ‘homohuwelijk’ te laten verdwijnen in Noord Carolina (VS). De United Church of Christ startte een rechtszaak tegen de staat om de ban aan te vechten.

 

Robin Roberts
Niet alleen de LHBT-gemeenschap heeft meer aandacht nodig, ook de zwarte medemens heeft wat te verduren. Roberts zette zich in voor zowel LHBT-rechten als rechten van zwarte burgers. Vorig jaar is ze zelf ook uit de kast gekomen, wat haar status als spreker voor LHBT's alleen maar vergrootte.

Jill Soloway
Amazon bracht de serie Transparent uit, waarin het verhaal wordt verteld van een transgender vrouw op zoek naar zichzelf. Soloway maakte de serie en belandde hierdoor in de lijst van finalisten.

 

Anna Paquin
Paquin is het meest bekend van haar rol als Sookie in vampierserie True Blood, maar de actrice heeft meer in haar mars dan fictionele vampiers te versieren. In 2010 kwam ze uit de kast als biseksueel en in juli dit jaar ging ze in een tv-interview in tegen de aanname dat ‘biseksualiteit slechts een fase is’. 

Ben jij het eens met de keuze voor Poetin? Of had je liever een van de andere genomineerden als winnaar gezien? 

Bron: Advocate