Het menselijke DNA bevat bouwstenen voor maar liefst 20.000 verschillende soorten proteïnen die ervoor zorgen dat de cellen in ons lichaam doen wat ze moeten doen. Verschillende combinaties van proteïnen leveren verschillende cellen op. Een levercel bevat dus andere proteïnen dan een botcel.

Een groep Zweedse wetenschappers heeft onlangs al die proteïnen in kaart gebracht in een Human Protein Atlas. Zo ontdekten ze dat de meeste proteïnen in alle vormen menselijk weefsel voorkomen. 

Balletje, balletje
Sommige soorten menselijk weefsel hebben doen echter een hoger beroep op specifieke proteïnen dan anderen. De hersenschors heeft bijvoorbeeld 318 bijzondere proteïnen nodig om te werken en in levercellen zijn 172 proteïnen verhoogd aanwezig. 

De 'winnaars' zijn echter de teelballen; geen enkel weefsel bleek zoveel specifieke proteïnen te bevatten als de mannelijke 'baby makers'. Maar liefst 999, aldus de onderzoekers. De wetenschappers verklaren deze ontdekking aan de hand van de voortplantingsfunctie van de ballen. De proteïnen zouden nodig zijn om sperma te produceren.

Waarom willen we dit precies weten? Deze kennis kan gebruikt worden om bepaalde aandoeningen beter te kunnen behandelen. Bij Alzheimer is het bijvoorbeeld nodig om te weten welke proteïnen zich specifiek in de hersenen bevinden.

Bron: De redactie BE