In 2006 overleed zanger, schrijver, componist, cabaretier en presentator Robert Long. Hij kwam uit voor zijn seksuele geaardheid in een tijd en in een dorp waar dat nog niet zo gewoon was. Deze ervaringen waren de drijfveer voor bijvoorbeeld het nummer 'Perebloesem' en zijn album Homo Sapiens.

Paul de Leeuw was op zoek naar de mooiste nummers van Long. Hij luisterde vroeger al naar zijn muziek en kwam erachter dat het oudste werk van de artiest nergens online te vinden is. Zo ontstond het idee voor het album. Bijna elk nummer van het album heeft een gastartiest en De Leeuw zegt trots te zijn op iedereen die aan het album meewerkte.

De Leeuw vertelt: ‘[Ik kocht de albums van Long – red.] van het geld dat ik bij de groenteboer en met auto’s wassen verdiende. Zijn teksten kwamen juist als een mokerslag bij me binnen. Het was alsof hij me begreep. Niet alleen over homoseksualiteit, maar over alles. Ik vond de liedjes spannend en hoorde hem zingen dat je met meerdere mensen seks kon hebben en zo. Spectaculair, dat iemand daar over zong! Robert Long drukte bij mij op een knop. Ja, ik luisterde dat dus alleen op mijn kamertje’.

De Leeuw zingt Long is sinds vandaag te koop, hieronder vind je Kalverliefde, één van de zestien nummers die het album telt.

Bron: Metro