Me Girl, Me Princess
Een Argentijnse moeder bevalt van twee zoons: één speelt 'gewoon' met autootjes, maar de ander met poppen. Zijn eerste woordjes: 'Me girl.... Me princess'. Doktoren raden de moeder het vrouwelijke gedrag van haar kind te negeren en te corrigeren, maar op 4-jarige leeftijd stelt haar zoon zich ineens voor als Luana. Hoe leg je uit aan de buitenwereld dat transgender zijn niet besmettelijk is? En hoe leg je uit aan je kind waarom mensen haar negeren? Me Girl, Me Princess is een openhartig, sereen en liefdevol verhaal over het acceptatieproces van een moeder wiens zoon een dochter blijkt te zijn.

Argentinië - 47 minuten - 2014 

Olya's love
Olya is een 20-jarige Russische activist die elke dag strijdt voor rechtvaardigheid. In deze documentaire krijgen we een kijkje in haar dagelijks leven. We zien Olya tijdens demonstraties, haar aanvaringen met de politie en de gesprekken tussen haar en haar vrienden in een klein appartementje. Heftige beelden worden afgewisseld met hartverwarmende taferelen. Olya laat zien wat het voor je kan betekenen als je in Rusland voor je seksuele gerichtheid uitkomt. 

Oostenrijk/Rusland - 68 minuten - 2014

Before the last curtain falls
Vlaamse choreograaf Alain Platel vroeg aan enkele travestieten en transseksuelen op leeftijd of ze nog één keer wilden optreden. Wereldwijd was deze voorstelling een succes. De artiesten namen afscheid van de spotlights én van elkaar. In de film krijgen we een kijkje in het dagelijks leven van verschillende mensen uit deze wereld. 

België/Duitsland - 88 minuten - 2014

Dit is slechts een kleine selectie van de vele films die te zien zijn op het IDFA. Enkele andere films die ons opvielen waren: 'Advanced Style', een documentaire over oudere dames die nog steeds elke dag met mode bezig zijn. 'The trouble with Ray', waarin het verhaal wordt verteld van de Amerikaanse LHBT-activist Ray Hill, en 'To Be Takei': een portret van de homorechtenactivist die bekend werd door Star Trek

Voor meer informatie en het volledige programma, waarin je ook kunt zoeken op onderwerp, kun je terecht op de website van het IDFA