Het H-team, Hiv Transmissie Eliminatie AMsterdam, combineert campagnes gericht op risicogroepen met de nieuwste medische inzichten en psychosociaal onderzoek om de verspreiding van hiv tegen te gaan. Als het project een succes is, wordt het mogelijk uitgebreid op nationaal niveau. Het H-team werd geleid door prof. dr. Joep Lange tot zijn overlijden bij de MH17 vliegtuigramp. Prof. dr. Peter Reiss neemt zijn taken over. Amsterdam is de eerste Europese stad met een dergelijk project op stadsniveau.

Van de ruim duizend besmettingen per jaar worden er meer dan een derde vastgesteld in Amsterdam. De meeste besmettingen komen voor bij migranten uit gebieden waar hiv relatief veel voorkomt en bij homo’s. Dit zijn dan ook de groepen waar het H-team zich voornamelijk op zal richten.

PrEP
Het H-team zal ook een proefproject starten met PrEP (Pre Expositie Profylaxe). PrEP houdt in dat iemand dagelijks een pil slikt met daarin twee verschillende hiv-remmers, en zich daarmee tegen hiv beschermt. Het is een optie voor mensen die niet met hiv zijn geïnfecteerd maar wel een vergroot risico hebben op de ziekte. Het H-team wil onderzoeken hoe PrEP nu wordt gebruikt door Amsterdamse homomannen en wat de voor- en nadelen van het middel zijn.

Functional cure
Mensen die zeer recent zijn geïnfecteerd met hiv komen in aanmerking voor een onderzoek naar een ‘functional cure’. Er is sprake van een ‘functional cure’ wanneer het virus na jaren van behandeling blijvend onderdrukt wordt, ook wanneer men stopt met het innemen van medicijnen. Vaak wordt het hivvirus overgedragen door mensen die zelf recentelijk zijn besmet en er nog niet van bewust zijn dat ze het virus hebben.

Op 1 december, Wereld Aids Dag, zal het Soa*Hiv*Seks congres plaatsvinden in de Beurs van Berlage te Amsterdam. Om kwart over tien geeft dr. Godelieve de Bree, internist-infectioloog en project-coördinator van het H-team, een presentatie over het project.

Bron: GGD Amsterdam