Uit eerder onderzoek bleek dat één op de vier Nederlanders met hiv niet weet dat hij of zij de infectie heeft. Door een simpele test kun je gemakkelijk duidelijkheid krijgen. Zeven jaar geleden begon het OLVG met de ‘hiv-sneltestweek’.

De hiv-sneltest wordt discreet en anoniem afgenomen met behulp van een vingerprik. Al binnen twintig minuten heb je de testuitslag. Bij de test is er ook een verpleegkundige aanwezig gespecialiseerd in hiv. Deze kan informatie verstrekken en psychosociale hulp aanbieden indien nodig.

Het OLVG is het grootste hiv-bestrijdingscentrum in Nederland en doet mee aan internationale studies naar nieuwe behandelmogelijkheden. Ze organiseren ook speciale avonden voor vrouwen met hiv. Een kwart van de hiv-patiënten is vrouwh. Zij krijgen echter minder aandacht en ondersteuning in de maatschappij dan mannen met hiv.

Bekijk hieronder een video van OLVG-internist Kees Brinkman, hij legt het belang van testen kort uit.

Een (anonieme) afspraak maken voor de hiv-sneltest in het OLVG kan via: (020) 599 26 26.

  • De testen worden afgenomen van maandag 1 t/m vrijdag 5 december
  • Adres: Oosterpark 9, Amsterdam

Je laten testen buiten de ‘hiv-sneltestweek’? Wees er dan op tijd bij, de wachttijd kan zomaar drie tot vier weken bedragen. 

Op de Wereld Aids Dag (1 december) houdt het OVLG een speciaal Twitterspreekuur. Internist Kees Brinkman en enkele hiv-verpleegkundig specialisten staat van 19.00 tot 20.00 uur via #olvgspreekuur iedereen met vragen over hiv, te woord. 

Bron: OLVG