De meerderheid van de moslims (53 procent) en orthodox-protestanten (58 procent) geeft aan negatief te denken over homoseksualiteit. Opmerkelijk is dat een kwart van de moslims wel positief staat tegenover het 'homohuwelijk'. 44 procent van de orthodox-protestanten heeft hier ook geen problemen mee.

Rooms-katholieken, leden van de PKN (Protestantse Kerk in Nederland) en buitenkerkelijken lijken weinig problemen te hebben met homoseksualiteit. 95 procent geeft aan dat homo's en lesbiennes moeten leven zoals zij willen.

Negatief toekomstbeeld
Uit het onderzoek van het SCP blijkt dat het geloof sterk bepalend is voor de manier waarop mensen kijken naar homoseksualiteit. Volgens de onderzoekers zal de kijk van de religieuze groepen op homoseksualiteit de komende jaren helaas niet zo snel veranderen.

In de cijfers zijn geen grote verschillen te bemerken tussen jongere en oudere respondenten. Een derde van de ondervraagden met een Turkse of Marokkaanse achtergrond zegt een homo of lesbienne in zijn of haar vriendengroep te accepteren. Helaas is er een ruime meerderheid die hier anders tegenover staat.

Drie kwart van de autochtone jongeren heeft geen probleem met een homo of lesbienne in de vriendenkring.

Bron: NOS