Behoren tot de LHBT-gemeenschap was nooit gemakkelijk in Rusland, maar de situatie lijkt slechts te verergeren. Sinds de antihomopropagandawet is ingevoerd, is er een stijging te zien in het aantal geweldplegingen tegen LHBT’s. Er zijn zelfs antihomogroepen die LHBT’s in de val lokken en ze daarna op film vernederen en mishandelen.

Overheid doet te weinig
De Russische overheid heeft een aantal pogingen gedaan om geweldplegers die LHBT’s hebben aangevallen te vervolgen, maar die hebben vooralsnog te weinig uitgehaald. Slachtoffers komen daarbij vaak zoveel obstakels tegen in het aangifteproces dat het bijna ondoenlijk is. Veel instanties, waaronder de politie, negeren geweld tegen LHBT’s of beschuldigen de slachtoffers. Doordat de instanties gevallen van discriminatie op basis van seksuele voorkeur of genderidentiteit niet vastleggen, is het bijna onmogelijk om de grootte van het probleem precies vast te stellen.

Aanbevelingen voor Rusland
Het rapport geeft ook aanbevelingen om de situatie in Rusland te verbeteren. Er wordt onder andere voorgesteld om publieke figuren die haatdragende en discriminerende dingen over LHBT’s zeggen strenger aan te pakken.

Het gehele rapport kun je hier lezen.

Bron: HRW