Omdat deze mensen zijn opgegroeid in een tijd dat homoseksualiteit niet of amper bespreekbaar was hebben ze hun geaardheid vaak lange tijd verborgen gehouden of doen ze dat nog steeds. Kinderen ontbreken vaak ook uit het leven van de senioren, waardoor ze zijn aangewezen op hun eigen sociale netwerk.

Zichtbaarheid
Door de onzichtbaarheid van de roze senioren is het lastig om andere roze senioren te ontmoeten bij clubs, verenigingen of ontmoetingsplaatsen. Er zijn maar enkele plekken speciaal voor de roze ouderen. Onder andere de vereniging Zóciëteit en de Roze Senioren van COC Amsterdam zijn er voor LHBT-ouderen.

Niet anders dan bij hetero senioren is er bij roze senioren een diversiteit in vitaliteit. Terwijl de vitale roze senior mondig, zelfstandig en mobiel is, bestaat er ook een groep roze senioren die erg kwetsbaar is. Door afnemende lichamelijke en/of geestelijke kracht bijvoorbeeld of door ziekte of handicap.

Ondersteuning roze ouderen
COC Amsterdam heeft verschillende initiatieven in het leven geroepen om de roze ouderen te ondersteunen. In 2006 is er een ‘Roze Belweek voor senioren’ geweest, hieruit zijn knelpunten gebleken. Zo is er sinds 2007 de website van Roze Uitvaart welke speciaal rekening houdt met LHBT-aspecten. Er zijn woonzorginstellingen met een certificaat voor homovriendelijke zorg en er zijn plannen om een roze wooncomplex te bouwen in Amsterdam.

Elke twee weken is er op woensdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur een ontmoetingscafé voor roze ouderen in de Tuinzaal op de Rozenstraat 14 te Amsterdam. Daarnaast vint ieder jaar op de vrijdag voor de botenparade van de Amsterdam Gay Pride de Roze Ouderen Brunch plaats, waar 55-plussers samen kunnen brunchen en bezoek krijgen van een Amsterdamse wethouder.

Meer informatie over de activiteiten van de Roze Senioren kun je vinden op senioren.cocamsterdam.nl.

Bron: COC Amsterdam