Homoseksuele en biseksuele mannen mogen op dit moment geen bloed doneren in Amerika maar door deze aanbeveling komt daar binnenkort misschien verandering in. Volgens de nieuwe regels zouden homoseksuele mannen wél bloed mogen doneren mits ze een jaar lang geen seksueel contact hebben gehad met een man. 

Het huidige beleids stamt nog uit de tijd dat de aidsepidemie uitbrak en er nog maar weinig bekend was over het virus. Het is de bedoeling in 2015 de regels in Amerika te versoepelen. Groot-Brittannië, Spanje en Australië hebben het verbod voor de twee groepen al laten vallen.

Nederland
Nederlandse homo's mogen vooralsnog geen bloed doneren. Hoewel er reeds in 2012 een motie is aangenomen waarin staat dat homoseksuele mannen bloed mogen doneren, is dit nog niet definitief. Volgens de Nederlandse bloedbank Sanquin benadrukte eerder dat het niet om de seksuele geaardheid van een persoon gaat, maar om zijn seksuele gedrag.

Sanquin: 'Niemand wordt bij ons gevraagd naar zijn geaardheid. Daar zijn we niet in geïnteresseerd. Er wordt wel gevraagd naar iemands seksuele gedrag', aldus de woordvoerder. 'Mannelijke donoren die in hun leven ooit seks met een man hebben gehad kunnen geen bloeddonor worden. Dit geldt ook voor vrouwen die seks hebben gehad met een man die seks heeft gehad met een andere man. Die vrouwen mogen twaalf maanden geen bloeddonor worden.'

Bron: Nu.nl