Wereldnieuws
Het begin van het jaar stond in teken van de Olympische Winterspelen die van 7 t/m 23 februari werden gehouden in het Russische Sotsji. Op voorhand zagen vele partijen hun kans schoon om aandacht te vragen voor de controversiële Russische antihomopropagandawet die in 2014 werd ingevoerd, maar tijdens het evenement hielden deelnemers en afgevaardigden zich stil en werden activisten vrij succesvol de mond gesnoerd. Het Kremlin was blij dat ondanks dat duizenden Nederlanders een petitie ondertekende die het Koningshuis en de minister-president verzochten niet naar de Spelen te gaan, er een zware Nederlandse delegatie naar Sotsji afreisde. Gordon belde met Minister-president Rutte die zich in Sotsji bevond om met hem te praten over de homorechten in het land. De Olympische spelen van 2022 zorgden dit jaar al voor veel ophef toen bekend werd gemaakt dat ze in Qatar zullen worden gehouden, waar homoseksueel contact nog altijd strafbaar is. Naast al het negatieve Olympische nieuws was er gelukkig ook nog een positieve noot: discriminatie tegen LHB's is vanaf nu officieel niet meer toegestaan volgens het Olympisch Handvest.

Obama tekende een bevel om discriminatie van LHBT-werknemers tegen te gaan, in Schotland werd het voor paren van gelijk geslacht mogelijk om te trouwen, en in India werd het derde geslacht officieel erkend. Helaas was er niet overal vooruitgang voor LHBT's: in Slowakije werd het homohuwelijk expliciet afgekeurd en in Oeganda maakte de antihomowet helaas een comeback. In Kirgizië kwam de overheid met plannen om een strengere versie van de Russiche antihomopropogandawet in te voeren. COC Nederland organiseerde eind 2014 een demonstratie tegen dit plan: Code Rood voor Kirgizië.

Nederland & België
Patty Brard liet Ilse De Lange en Anita Meijer achter zich in onze Homomoeder-verkiezing. Henny Huisman gaf later aan dat hij wel de Nederlandse 'homovader' wilde zijn. Gratis uitgaansglossy Gay&Night Magazine vierde dit jaar de lancering van haar 200ste nummer en met de definitieve afschaffing van de 'Weigerambtenaar' vier van de vijf punten uit het Roze Stembusakkoord 2012 nu geregeld. Geweld tegen LHBT's in Amsterdam steeg volgens een onderzoek en COC Amsterdam noemde dit 'schokkend'. In de veiligheidsagenda 2015-2018 die Minister Opstelten opstuurde naar de Tweede Kamer wordt de aanpak van homofoob geweld topprioriteit. In Amsterdam werden twee dragqueens geweigerd door een taxichauffeur van TCA, de taxicentrale reageerde met een schorsing van een week voor de drag-weigerende chauffeur. 

Onno Hoes, burgemeester van Maastricht, kondigde zijn aftreden aan nadat Pownews verborgen camerabeelden van hem uitzond waarin hij werd uitgelokt tot enkele onhandige uitspraken.

In België begon het proces van wat 'de eerste homofobe moord van België' werd genoemd. Ihsane Jarfi werd op grove wijze van het leven beroofd vanwege zijn seksuele voorkeur, de daders kregen levenslang. De 28-jarige doctoraatsstudent Willem Joris werd tijdens een zinderende finaleshow verkozen tot de tweede Mister Gay Vlaanderen.

Showbizz
Het songfestival van 2014 stond in het teken van de bebaarde schoonheid Conchita Wurst, verschillende landen eisten dat ze werd gediskwalificeerd maar uiteindelijk won ze het songfestival ondanks (of misschien wel dankzij?) de ophef. In 2015 zal Trijntje Oosterhuis ons vertegenwoordigen met een nummer van Anouk, die in 2013 namens Nederland naar Zweden vloog. Gay.nl sprak met haar over de inzending.

Actrice Ellen page (bekend van o.a. Inception en Juno) kwam uit de kast met een indrukwekkende speech in februari waarmee ze in één klap een icoon werd, Jared Leto kreeg flink wat kritiek verduren van de transgendergemeenschap nadat hij een Oscar in de wacht sleepte voor zijn rol als transgender in Dallas Buyers Club. Transgender actrice en activiste Laverne Cox werd verkozen door magazine Glamour verkozen tot Vrouw van het Jaar en verscheen op de cover van Time Magazine. Justin Bieber kwam, voor de verandering, eens positief in het nieuws toen hij 545.000 dollar doneerde aan hiv-onderzoek

Gekkie van het jaar
Het meest bizarre Nederladse nieuws van het jaar, dat dan ook de nodige ophef veroorzaakte, kwam toen we een persbericht ontvingen over de plannen voor een speciaal 'homodorp' in Tilburg, 'een volledig omheinde wijk waar homoseksuelen, biseksuelen en transgenders veilig kunnen wonen’. Media buitelden over elkaar heen om meer lucht van het plan te krijgen. Wegens de overweldigende aandacht werd een persconferentie ingelast en wat bleek, het was een promotiestunt voor Roze Maandag Tilburg. Sommigen hadden het al vermoed, anderen hebben er flink om gelachen, maar veel mensen vonden het een stapje te ver gaan. Wij zijn hoe dan ook – zeker gezien hun trackrecord aan bijzondere campagnes – heel benieuwd hoe de organisatie het evenement in 2015 weer in de spotlight gaat zetten. 

Welk nieuws uit 2014 is jou bijgebleven?