Dordrecht Pride trok veel bezoekers in 2013 en 2014, de onderdelen werden goed bezocht en de hotels zaten vol maar de organisatie wordt toch gekort. 10.000 euro minder dan vorig jaar, en dat was de doodsteek voor het festival dat toch al wat tegenslagen te verduren had.

Een week geleden leefde er nog hoop bij de organisatoren van Dordrecht Pride, maar helaas is deze week bekendgemaakt dat er in 2015 geen Dordtse pride zal plaatsvinden.

Arno Brok, die in 2009 werd aangesteld als burgemeester van Dordrecht, kreeg destijds veel kritiek van religieuze politieke partijen omdat hij homoseksueel is. In de lijn der verwachting lag dat hij wel enthousiast zou zijn over een LHBT-evenement in zijn stad. Toch was hij twee jaar op rij ‘een weekendje weg’ precies toen de Pride plaatsvond.

De tentoonstelling Queerzijde was vorig jaar een hoogtepunt van het evenement, maar ook hier miste een gezicht. De eveneens homoseksuele directeur van het Dordrechts Museum, Peter Schoon, bezocht de tentoonstelling niet. De gegeven reden: geen tijd.

Dat Dordrecht Pride een dusdanig kleine plek heeft gekregen in het budget is zonde, want in het LHBT-beleid van de gemeente wordt wel gesproken over een focus op het bestrijden van discriminatie, intimidatie en geweld. Voor veiligheid op verschillende locaties zoals op school en het werk en het stimuleren van de bespreekbaarheid onder jongeren. En hoe kun je, voornamelijk dat laatste punt, nu beter bewerkstelligen dan met een LHBT-festival?

Vorig jaar schreef Gay&Night een nabeschouwing over de tweede editie van de Pride, waarin ze enkele partijen aan de tand voelden. Het volledige verhaal lees je hier.

Bron: Gay&Night | Movisie