Amelia Lee van LGBT Youth North West, de jongerenorganisatie die het plan heeft opgezet, sprak met Britse krant The Guardian. Ze vertelde meer dan 64.000 pond te hebben ontvangen van de Britse overheid om te onderzoeken of dit plan haalbaar is. Wanneer de organisatie groen licht krijgt, opent de LHBT-school naar verwachting over drie jaar haar deuren.

Tijd voor actie
'De Britse wetten beschermen homojongeren niet voldoende', aldus Lee. 'Op scholen komt pesten nog heel vaak voor. Daardoor voelen jongeren zich geïsoleerd en vervreemd en gaan ze spijbelen; in het ergste geval ondernemen ze een zelfmoordpoging. Het gaat ons niet om het creëren van een kleine, veilige enclave. We kunnen hopen dat scholen toleranter worden, maar zolang dat niet het geval is, hebben we speciale scholen nodig.'

De school zal ruimte bieden aan veertig fulltime- en twintig parttimeleerlingen. Het lesgeld zal ongeveer 16.000 pond per jaar bedragen, gelijk aan andere bijzonder-onderwijsinstellingen in Groot-Brittannië.

'Geen oplossing'
Geert-Jan Edelenbosch van COC Nederland sprak over het plan met NOS: 'Wij denken dat je het probleem hier niet mee oplost. Ik ken in Nederland ook schrijnende gevallen, maar wij vinden dat scholen dit soort problemen zelf moeten oplossen. En in heel schrijnende gevallen kun je altijd de Onderwijsinspectie bellen'.

Het plan doet ons akelig veel denken aan de promotiehoax van Roze Maandag Tilburg van vorig jaar, waarbij het hele land in rep en roer was toen er vermoedelijk een speciaal 'homodorp' zou worden gebouwd in Noord-Brabant.

Bronnen: The Guardian / NOS